Meldcode dieren­mis­han­deling bij huiselijk geweld


16 oktober 2014

Hulpverleners moeten bij huiselijk geweld gaan letten op signalen van dierenmishandeling. Op verzoek van de Partij voor de Dieren gaat staatssecretaris Dijksma onderzoeken of er een verplichte meldcode voor huiselijk geweld en dierenmishandeling kan komen. Momenteel wordt bij huiselijk geweld en dierenmishandeling alleen naar meldnummer 144, red een dier verwezen.

Uit onderzoek blijkt dat in meer dan de helft van de gevallen van huiselijk geweld er ook dierenmishandeling plaatsvindt en bij een derde van de geconstateerde gevallen van dierenmishandeling is er sprake van huiselijk geweld. Met een meldcode voor hulpverleners wordt een uitwisseling van gegevens tussen verschillende hulpverleners en politie over dierenmishandeling mogelijk. Aan de hand van een stappenplan kunnen de hulpverlenende instanties bepalen hoe ze een melding doen van mishandeling van dieren en zo een bijdrage leveren aan een effectieve aanpak. Zo’n meldcode is er al voor huiselijk geweld en kindermishandeling.

Marianne Thieme: “Er moet meer aandacht komen voor dierenmishandeling en de relatie met huiselijk geweld. Geweldplegers richting vrouwen en kinderen mishandelen ook vaak dieren. Zowel mens als dier moet beschermd worden. Daarom moet er naast de verplichte meldcode voor kindermishandeling ook een verplichte meldcode voor dierenmishandeling komen. Ik ben blij dat het kabinet daar nu op aandringen van de Partij voor de Dieren werk van gaat maken.”

Op verzoek van Thieme bekijkt de staatssecretaris ook of er op de website www.vooreenveiligthuis.nl naast informatie over huiselijk geweld, kindermishandeling en oudermishandeling ook informatie kan komen over dierenmishandeling.

Gerelateerd nieuws

Kamer verhoogt Nederlandse inzet klimaatdoelen

Nederland moet meer ambitie tonen voor Europese klimaat- en energiedoelen. Premier Rutte was van plan om de toch al veel te m...

Lees verder

Succes: aanpak wegwerpbekers op stations

De enorme hoeveelheid rondslingerende troep op stations wordt aangepakt. Herbruikbare koffiebekers worden de norm, in plaats ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief