Bijdrage Wassenberg over honden­be­lasting


11 juni 2021

Voorzitter, als voorbereiding op dit debat heb ik een volstrekt niet representatief onderzoek gedaan. Ik heb de afgelopen tijd aan mensen in mijn omgeving gevraagd: wat vind je van de hondenbelasting? Als mensen er al begrip voor hadden, dan was de redenatie: “honden poepen op de stoep, vaak moet de gemeente dat opruimen. Daar betalen de hondenbezitters dan voor.”

Maar daar wordt die hondenbelasting helemaal niet voor gebruikt!

De hondenbelasting gaat in de grote pot. Als hondenbezitter vul je de tekorten in de gemeentelijke financiën aan. Verder niks. Stel je voor dat de gemeente zelf mag besluiten tot het heffen van belasting op het aantal fietsen in een huishouden, alleen om meer geld binnen te krijgen!

En heerst er nog eens volstrekte willekeur. De ene gemeente heft geen hondenbelasting, de ander meer dan 100 euro per hond. Er is geen peil op te trekken.

Die hondenbelasting doet denken aan de ramenbelasting die hier in 1812 door Napoleon werd ingevoerd. Hoe meer ramen je huis had, hoe meer belasting je moest betalen. Willekeurig, onredelijk, zonder doel, maar je moest wel betalen.


Stel je voor dat de gemeente zelf mag besluiten tot het heffen van belasting op het aantal fietsen in een huishouden, alleen om meer geld binnen te krijgen!

Ook voor de hondenbelasting bestaat geen rechtvaardiging. De belasting maakt een kunstmatig onderscheid tussen bezitters van honden en van andere huisdieren. En kent geen redelijk doel. Hondenbezitters worden gebruikt om de gemeentekas aan te vullen.

Vandaar mijn verzoek aan de minister: schrap de hondenbelasting.

Maar ik wil óók de vraag stellen: waarom zijn er zo veel honden in Nederland? Omdat honden worden verkocht als wegwerpartikelen. Nu bestel je een hond net zo gemakkelijk als een tuinmeubelset. Opzoeken op internet, aanklikken, betalen, klaar. Honden worden verkocht als wegwerpartikelen en helaas worden ze door sommige kopers ook zo beschouwd. Asielen houden nu al hun hart voor wat er straks gebeurt, na de coronapandemie, als veel nieuwe baasjes weer naar het werk gaan en de aangeschafte hond weer net zo makkelijk afdanken.

De Kamer nam twee-en-een-half jaar geleden de motie Wassenberg aan, die vroeg naar onderzoek om impulsaankopen van dieren terug te dringen. En nog altijd is de minister de van LNV slechts aan het onderzoeken of ze hier iets mee gaat doen. Maak hier nu werk van! [1]


Zolang we toestaan dat honden via marktplaats of facebook worden verkocht, zolang we de hondenhandel niet controleren, staan we ook toe dat 80.000 honden per jaar uit Oost-Europa naar ons land komen, vaak met vervalste papieren, vaak niet ingeënt, soms ziek, zolang die 80.000 honden, die afkomstig zijn van fokfabrieken in Hongarije, via foute tussenhandelaren hier via Facebook en Marktplaats verkocht. En die in veel gevallen de baasjes met grote problemen opzadelen, omdat de honden vaak van alles onder de leden hebben, ziek zijn, slecht gesocialiseerd en soms getraumatiseerd zijn.

En dat gebeurt allemaal onder toestemmend oog van de inspectiedienst, want de NVWA controleerde de hondenfokkerij al niet of nauwelijks, dat schreef ook Deloitte vorig jaar in een vernietigd rapport over de NVWA. En sinds corona controleert de NVWA zelfs helemaal niet meer.

Voorzitter, In plaats van een boete op hondenbezit, pak het probleem aan de voorkant aan, bij de fokkers, handelaren en verkopers. Een hond is geen wegwerpartikel en het is veel te gemakkelijk om er een aan te schaffen. Voer eindelijk die wettelijke bedenktijd in voor het kopen van een huisdier.

En laat fokkers, tussenhandelaren en verkopers, die grof verdienen aan de verkoop van huisdieren, via een fonds meebetalen aan de opvang van asieldieren.

Interessant voor jou

Bijdrage Vestering over fosfaatrechtenstelsel

Lees verder

Bijdrage Teunissen bij WGO cultuur en corona

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer