Bijdrage Wassenberg aan debat over dieren­welzijn buiten de veehou­derij


26 januari 2023

Voorzitter, ik wil de minister allereerst een compliment maken. Er komt schot in een aantal dierenwelzijnszaken, die eerst muurvast zaten.

Heel goed om te horen dat er een chipplicht voor katten komt!

Eind 2021 diende ik met collega’s Van Campen en Boswijk een motie in om de import en verkoop van doorgefokte honden met een ziekmakend uiterlijk te verbieden. De minister werkt nu aan een houdverbod voor dit soort doorgefokte honden en katten. Daar complimenteer ik de minister mee. Dat gaat echt veel dierenleed schelen. De minister schrijft dat het invoeren van een houdverbod heel complex is. Snap ik. En hij wil het in stappen doen. Die eerste stappen hoeven niet lang te duren. Scottish Fold katten met een ernstige kraakbeenafwijking kun je meteen verbieden. Bij doorgefokte honden met platte snuiten kun je bouwen op de criteria die zijn ontwikkeld door de Universiteit Utrecht. Is de minister het met mij eens dat de eerste stappen snel kunnen worden gezet?

Goed voorbeeld doet goed volgen en slecht voorbeeld doet slecht volgen, dus een verbod op beeld-uitingen is ook prima. Maar het moet wel kunnen om mensen te waarschuwen in bijvoorbeeld campagnes van dierenbeschermingsorganisaties of als voorlichting. Dat is iets anders dan reclame. Wat vindt de minister daarvan?

Voorzitter, ik heb onlangs vragen gesteld over de horrorfokker in Eersel, waar honden in hun eigen stront zaten. Goed dat de minister daar echt afstand van nam. Dank daarvoor. 280 honden zijn daar deze week weggehaald door de NVWA. Heel goed. Maar meer dan 100 honden zitten daar nog. Worden die honden ook bevrijd? En wanneer? Voorzitter, ik hoop dat deze fokker, een recidivist, voor altijd is uitgefokt. Binnenkort behandelen we een wetsvoorstel om dierenbeulen een houdverbod te kunnen opleggen. Levenslang als het aan de Partij voor de Dieren ligt, dus daar zal ik een amendement voor indienen samen met collega’s Haverkort en Graus. Maar dat gebeurt later.

Voorzitter, dan het doden van gezelschapsdieren. Volgens de Nederlandse wet is het niet verboden om je eigen huisdier te doden. Alleen bij honden, katten en ganzen is dat verboden. Andere huisdieren mag je doden, zolang ze niet lijden. En daar gaat het mis. Ik ben ooit in een besloten internet-groep gedoken, waar zogenaamde dierenvrienden tips uitwisselen over het doden van huisdieren. Tips om je cavia te injecteren met een aspirinemengsel. Of om hamsters in een zak te doen en daar een stoeptegel op gooien. Of te verdrinken. Of de kop inslaan met een baksteen. Om te kotsen.

Bijna twee jaar geleden wilde ik een amendement indienen om daar een einde aan te maken. De toenmalige minister zegde toe om in gesprek te gaan met de dierenpolitie. Bij de Landbouwbegroting zegde de minister mij toe om de Kamer daarover te informeren, dus daar vraag ik nogmaals om. En is de minister bereid om het doden van huisdieren door baasjes of fokkers te verbieden?

De Kamer heeft zich vorige maand met 142 stemmen uitgesproken tegen de verkoop van dolfijnen aan een Chinees pretpark. Een zeer duidelijke uitspraak. Het was een spreekt-uit motie, de minister hoefde daar niet op te reageren. En er loopt een rechtszaak, dus de minister zal hier niet diep op in kunnen gaan. Maar kan hij er wel iets over zeggen?

Ik vraag dat niet zomaar. Een jaar geleden zagen we oud-staatssecretaris Bleker met een snik in zijn stem bij Zembla uitleggen dat hij het vreselijk vond dat hij orka Morgan indertijd naar een pretpark op Tenerife heeft gestuurd. Vorig jaar zei minister Staghouwer dat het spijtig is dat circusolifant Buba nu kunstjes doet in een Hongaars pretpark. Dat was overigens de schuld van de Kamer.

Ik wil voorkomen dat deze minister straks moet uitleggen: ik had de verkoop tegen kunnen houden, maar helaas moeten de dolfijnen nu in een Chinees pretpark door hoepels springen.

Interessant voor jou

Bijdrage Van Esch aan debat over externe veiligheid

Lees verder

Inbreng SO Beleidsadvies van de landsadvocaat over de PAS-melders

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer