Bijdrage Wassenberg aan AO politie


20 februari 2020

Voorzitter,

Stelt u zich voor: ik ben een jager. Dat zal niet snel gebeuren, want ik houd van natuur en van dieren. En ik gruw bijvoorbeeld van het misselijkmakende filmpje waarin jagers een vossenburcht in Drenthe uitgraven om vervolgens de vluchtende vossen af te knallen. En dat lachend in beeld brengen met een stupide muziekje eronder.

Voorzitter, waarom begin ik hiermee? Omdat deze beelden het belang onderstrepen van de e-screener als psychologische test. Misschien kunnen de figuren uit het filmpje beter niet met wapens rondlopen.

Dus, ik ben jager en ik wil vossen uitgraven en afknallen. Ik heb een wapenvergunning en die moet worden geactualiseerd. Maar de minister heeft besloten om het gebruik van de e-screener voor bestaande gevallen voor twee jaar op te schorten. Dat deed hij nadat de jagersvereniging verhaal kwam halen. Dus ik mag het oude WM32-formulier invullen. Ik heb dat formulier bij me. Een aanvrager moet in totaal zeven vragen beantwoorden. Heb ik zelfmoordgedachten? Ben ik ooit door de rechter in een psychiatrische instelling geplaatst? Ben ik een gevaar voor de veiligheid? Gebruik ik antipsychotische middelen, drugs misschien? Verkeer ik in criminele kringen? Als ik overal nee op antwoord, dan heb ik de eerste horde genomen. Er volgt nog een gesprek, een referentenonderzoek, een artsenverklaring, maar de eerste stap is gezet.

De e-screener vloeit voort uit een EU-richtlijn, die al medio 2018 geïmplementeerd had moeten zijn. Nog vóór de invoering van de e-screener klaagden de jagers er al over. Vanuit hun standpunt was dat te begrijpen: dat oude WM32-formulier is geen psychologische test, maar een eenvoudige afvinklijst. Het jagersprotest leidde ertoe dat de minister het nieuwe beleid terugdraaide, zodat de e-screener de komende twee jaar niet wordt ingezet bij bestaande wapenvergunninghouders. Alleen nieuwe aanvragers hoeven de test nog af te leggen.

Daarmee, voorzitter, heeft de minister de bijl aan de wortel van de e-screener gelegd. In december 2019 oordeelden twee rechtbanken dat de e-screener niet gebruikt mag worden als beoordelingsinstrument. In zijn vonnis verwees de rechter naar het besluit van de minister om de e-screener voor bestaande gevallen de komende twee jaar niet te gebruiken, waardoor de rechter niet anders kon dan de minister daarin te volgen.

De minister heeft aangegeven dat voorlopig bestaande vergunningen zullen worden beoordeeld met het bestaande WM32-formulier. Maar dat is op geen enkele manier te vergelijken met de e-screener. Dat er meer jagers afvallen bij de e-screener dan bij het oude formulier betekent niet dat de e-screener slecht is, het betekent vooral dat het oude WM32-formulier niet streng genoeg is.

Voorzitter, is de minister het met mij eens dat het WM32-formulier niet te vergelijken is met de e-screener? En klopt het dat met het uitstellen van de e-screener Nederland niet voldoet aan de Europese eisen? Welke consequenties kan dat hebben? Heeft de minister gelezen dat de Rechtbank Limburg schrijft dat hijzelf kennelijk zelf de uitslag van de e-screener niet altijd te volgt en dat de rechtbank dan ook niet anders kan? Wat gaat hij doen om die e-screener zo snel mogelijk in te voeren?

Dan voorzitter, nog enkele vragen over het wetsvoorstel houdverbod voor dierenbeulen. Dat werd in oktober 2018 al aangekondigd maar is er nog steeds niet. Wanneer komt het eraan? We zien bijvoorbeeld dat de eigenaar van de Knorhof, een megastal die twee jaar geleden afbrandde, waarbij 20.000 varkens omkwamen, een eigenaar die in Duitsland geen dieren meer mag houden, wegens grootschalige en zeer ernstige dierenverwaarlozing. Een eigenaar die ook al in Nederland een reeks van overtredingen op zijn naam heeft staan, maar ook een eigenaar die weer van plan is om een stal voor maar liefst 26.000 varkens te bouwen. Voorzitter, het houdverbod moet ook tegengaan dat sommige gewetenloze ondernemers opnieuw de kans aangrijpen om dieren slachtoffer te laten worden van hun handelen. Dus: waarom duurt het allemaal zo verschrikkelijk lang en gaat de minister haast maken met dat houdverbod?

Interessant voor jou

Bijdrage Eva van Esch over woningbouw

Lees verder

Bijdrage Wassenberg aan AO stikstofproblematiek

Lees verder

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer