Bijdrage Vestering over het niet handhaven door de NVWA op export­ver­za­mel­plaatsen


29 september 2021

Voorzitter,

Sinds 2008 wordt er in deze kamer vaak gesproken over dieren die ernstig gewond, dan wel ziek, op transport worden gezet naar het buitenland om daar geslacht te worden.

Over de NVWA die te allen tijde strikt zou moeten controleren dat er geen dieren op transport worden gezet die dat helemaal niet aankunnen.

Maar nog altijd zet de NVWA krulletjes bij transporten van zieke en gewonde dieren, ondanks de herhaaldelijke beloften van de minister voor beterschap.

Voorzitter, veel van deze dieren zijn tot op de laatste cent uitgemolken, hebben tientallen biggetjes gekregen of hebben honderden eieren gelegd tot ze niet meer kunnen.

Zo verschrikkelijk zijn uitgebuit dat ze vaak wanneer ze voor het eerst buitenlucht zien onderweg naar het slachthuis, niet eens meer op een benen kunnen staan.

Omdat ze uitgeput zijn, gewond of ziek.

En toch op transport gezet worden.

Het tegen de regels in transporteren van deze dieren, of zoals de minister ze noemt einde carrière dieren, is geen incident.

Het is wat je krijgt als je op industriële schaal dieren uitbuit.

Consumenten in de winkel kopen vlees, zuivel en eieren met op de verpakkingen afbeeldingen van vrolijke, blije dieren. Alsof ze vrijwillig geïnsemineerd worden, vrijwillig biggetjes of kalfjes afstonden, en huppelend naar het slachthuis gingen.

Voorzitter, Laten we nu eerlijk zijn over de honderden miljoenen dieren die in ons land gebruikt worden in de intensieve veehouderij.