Bijdrage Teunissen aan debat over de situatie in Oekraïne


28 februari 2022

Voorzitter,

Afgelopen donderdag werden we wakker in een ander Europa. De gruwelijke beelden van de oorlog drongen ook door tot onze huiskamers. Overweldigend is de getoonde eendracht en het medeleven dat uitgaat naar de Oekraïense bevolking, de slachtoffers, alle families wiens geliefden naar het front zijn geroepen en alle Nederlandse-Oekraïners die met doodsangsten kijken naar wat er nu in hun thuisland gebeurt. Overweldigend ook was de solidariteit die Nederlanders dit weekend toonden in o.a. Amsterdam, Heerlen en Groningen en niet alleen Nederlanders maar mensen wereldwijd.

De Partij voor de Dieren steunt de scherpe sancties en alle ruimhartige steun aan Oekraïense vluchtelingen. Maar we kunnen meer doen. Het uitsluiten van een deel van de Russische banken van SWIFT is een goede stap, maar nog steeds lijken olie en gas niet uitgesloten te zijn van het betalingsverkeer. Klop dat?, vraag ik het kabinet. 45% van de Russische economie draait op die inkomsten en financieren Poetins oorlogsmachine. Hij financiert zijn leger, propaganda en veiligheidstroepen met de honderden miljarden dollars uit de olie- en gasindustrie. De Russische schaakgrootmeester en politiek activist Gari Kasparov gaf ook treffend aan in Nieuwsuur deze week dat de Russische oppositie een zwakke positie heeft doordat Poetin genoeg verdient aan natuurlijke hulpbronnen in Rusland. Is de minister-president het met de Partij voor de Dieren eens dat Poetin zoveel geweld heeft gebruikt dat we sancties in het kader van Swift op dit moment volledig moeten benutten en ons op dit punt niet moeten inhouden en ervoor moeten zorgen dat ook de betalingen van olie en gas gestopt worden?

En is de minister-president ook bereid om een boycot in te stellen op olie en gas?

Nederland heeft historisch gezien een enorm aandeel aan onze fossiele verslaving en het kabinet heeft veel waarschuwingen in het verleden genegeerd. Omdat het kabinet zo lang juist de afhankelijkheid van gas van Poetin heeft vergroot, kan de noodzakelijke sanctie, namelijk zoveel mogelijk boycotten van Russisch gas en olie, niet buiten deze discussie blijven.

Minder gasgebruik in eigen land is geopolitiek gezien een volkomen realistische zet. Onze gasvoorraden veiligstellen voor huishoudens en andere beschermde afnemers en om de vraag naar gas te verminderen, zodat we onze bijdrage aan de financiering van de oorlog minimaliseren en minder chantabel worden. Ziet de premier de mogelijkheid van een snelle uitrol van een afschakelplan voorgas? Het sluiten van bepaalde industriële takken om zo gasvoorraden te sparen, ligt wat de Partij voor de Dieren betreft op tafel. Denk aan de kunstmestfabriek, denk aan rozenkwekerijen. Op dit moment moet onze prioriteit zijn zoveel mogelijk gas sparen.

Voorzitter, vluchtelingen worden nu opgevangen in landen rondom Oekraïne en ook het Nederlandse kabinet heeft bekend gemaakt dat er opvang wordt geregeld voor Oekraïners die naar Nederland reizen. Het is goed dat het kabinet laat zien dat er altijd plek is voor mensen die vluchten voor oorlog en geweld. Ook de samenleving laat zich van zijn beste kant zien wat dat betreft. Kan de premier ook toezeggen dat hij proactief hulp aanbiedt aan landen rondom Oekraïne bij de opvang van vluchtelingen, net als Duitsland ook heeft gedaan? En hoe bereidt Nederland zich voor op de komst van Oekraïense vluchtelingen hier, zo vraag ik de premier? En gaat Nederland daar extra middelen voor inzetten?

Voorzitter, tot slot, wat de Partij voor de Dieren betreft betekent zorgen voor de mensen die zich verzetten tegen het geweld van Poetin, zorgen voor de grootst mogelijke stop op olie- en gasimport, volledige afsluiting van het SWIFT-banksysteem, het aanpakken van Russische brievenbusfirma’s, en bovenal, vanaf nu solidariteit boven handelsbelangen stellen.

Dank u wel.