Monde­linge vragen over de ruiming op pluim­vee­be­drijf


Indiendatum: mrt. 2012

Vragen van het lid Ouwehand aan de staatssecretaris van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie over het bericht "Ruiming op pluimveebedrijf Limburg".

Bekijk het debat op: debatgemist.nl.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):
Voorzitter. Mij viel ook al op in de brief die wij vanmorgen kregen dat 44.500 kalkoenen een gruwelijke dood zijn ingemarteld en dat de staatssecretaris dat te betreuren vindt omdat het emotioneel is voor de pluimveehouder.

Ik zou graag van de staatssecretaris willen weten hoe dat vergassingsproces precies in zijn werk gaat. Wat betekent dit voor de dieren? Wat is er in dit geval precies misgegaan? Heeft de staatssecretaris aangifte gedaan van dierenmishandeling?

Staatssecretaris Bleker:
Hoe gaat dit in zijn werk? De stallen waarin in dit geval de kalkoenen verblijven, worden afgeplakt, zodat er geen lucht uit de stallen kan. De ventilatoren behoren te worden uitgezet en ook te worden afgeplakt. Op die manier is de schuur een nagenoeg gesloten ruimte. Daarna wordt er in korte tijd CO2-gas in de schuur gebracht. Dan is er ook in betrekkelijk korte tijd sprake van het doden van de dieren.

De voorzitter:
Dank u wel.

Staatssecretaris Bleker:
Welke fouten zijn er gemaakt? Er zijn fouten gemaakt bij het afplakken en dichtmaken van de schuur.

Mevrouw Ouwehand (PvdD):
De reden dat ik aan de staatssecretaris vraag om uiteen te zetten wat er is gebeurd met deze dieren, is de volgende. Wij weten dat vergassen met CO2 een zeer pijnlijke en langdurige doodstrijd oplevert. Ik heb een woordvoerder van het ministerie op de radio horen zeggen: weet je, we doen de staldeuren dicht, dan laten we het gas erin en dan zijn de dieren eigenlijk best snel dood. Ik vind dat volksverlakkerij. Ik geef de staatssecretaris nog een keer de kans om te beschrijven wat er met de dieren normaal gesproken bij vergassing gebeurt en wat er nu allemaal is misgegaan omdat de vergassingsinstallatie kennelijk niet goed heeft gewerkt. Wat heeft dit betekend voor de dieren? Ik wil dus ook dat de staatssecretaris daarvan aangifte doet.

Wij zijn tegen:

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer