Vluchtelingen
De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over het groeiend aantal vluchtelingen in de wereld. De sterk toenemende stroom vluchtelingen laat niet alleen de grote zorgen zien van mensen uit verre landen die in grote problemen verkeren, maar brengt ook zorgen met zich mee voor de mensen hier. Veel mensen vragen zich af of Europa, of Nederland de vluchtelingen kan blijven opnemen. Immers, in de komende jaren zullen naar verwachting tientallen miljoenen mensen vluchten voor honger, droogte en oorlog en naar Europa komen. Gaat dat niet ten koste van onze eigen mogelijkheden? Dat is een veel gestelde vraag. Nemen de spanningen nog verder toe, bijvoorbeeld als de Europese herverdeling niet blijkt te werken vanwege de open grenzen? Mededogen en duurzaamheid in samenhang, kunnen ervoor zorgen dat mensen in nood, nu worden geholpen, en straks geen reden meer hebben om hun eigen land te ontvluchten.
De Partij voor de Dieren zet zich in de Tweede Kamer in voor het benoemen van de voedingsbodem voor oorlog en geweld en voor het wegnemen van die voedingsbodem. Het kabinet heeft zich hier tot nu toe volkomen onmachtig in getoond. Wereldwijd bedreigen geweld en structureel onrecht een miljard burgers. Conflicten die niet alleen veroorzaakt worden door religieuze tegenstelingen, maar die ook ontstaan door water- en voedseltekorten, droogte en klimaatverandering; crises waar we in Nederland aan bijdragen door onze overconsumptie. De Tweede Kamer heeft op 17 september 2015 een motie van de Partij voor de Dieren aangenomen die de regering verzoekt de effecten van klimaatverandering, handels- en belastingpolitiek en wapenleveranties op de stabiliteit in kwetsbare landen en regio’s in kaart te brengen.
De Partij voor de Dieren wil dat op korte termijn een humaan opvangbeleid ontwikkeld wordt voor zij die huis en haard hebben moeten ontvluchten. Slachtoffers van oorlog en geweld, onderdrukking en vervolging, honger, klimaatverandering en natuurrampen moeten worden geholpen. Daarom moet Nederland zich actief inzetten voor de (nood)hulp aan vluchtelingen die nodig is om mensen in kwetsbare gebieden uitzicht te bieden op een menswaardig bestaan. Dat betekent dat Nederland zich moet inzetten voor bescherming, humanitaire hulp en goede leefomstandigheden voor vluchtelingen.
De PvdD is op dit moment de enige politieke partij die de bijdrage van Nederland aan ontwikkelingssamenwerking tot minstens 1 procent van het nationaal inkomen wil verhogen. Door deze ophoging van de bijdrage aan ontwikkelingssamenwerkingen en door emancipatie, duurzaamheid, onderwijs en gezondheid als speerpunten te stellen voor ontwikkelingssamenwerkingsbeleid, kan voorkomen worden dat mensen zich gedwongen voelen hun heil elders in de wereld te zoeken.
Opvang in de regio
De PvdD geeft de voorkeur aan opvang van vluchtelingen in de regio.
Echter, dit gebeurt al volop. Wereldwijd wordt al 85% in de regio
opgevangen, voor Syrische vluchtelingen is dit zelfs zo’n 95%. Vaak
leven de vluchtelingen in kampen onder erbarmelijke omstandigheden. De
opvang in de regio wordt bemoeilijkt door de huidige
ontwikkelingssamenwerking. Er wordt bezuinigd op de allerarmsten. De
Partij voor de Dieren vindt het van het grootste belang te investeren in
effectieve oplossingen en dat dit leidend moet zijn in de
internationale agenda voor ontwikkelingssamenwerking.
De financiële bijdrage aan het UNHCR zal verhoogd moeten worden. Het UNHCR coördineert vluchtelingenprogramma’s en hervestigingsprogramma’s in de regio. Door in de opvang van vluchtelingen in de regio te investeren, moet voorkomen worden dat vluchtelingen zich genoodzaakt voelen om naar Europa te trekken. Niet alleen Nederland zal hier een grotere bijdrage in moeten leveren, maar de EU in zijn geheel.
Opvang binnen Europa
De Partij voor de Dieren is voor een gezamenlijk Europees beleid ten
aanzien van de buitengrenzen van EU. De verantwoordelijkheid voor het
asielbeleid moet echter in handen van de individuele lidstaten en dus
van Nederland.
De PvdD is van mening dat de vluchtelingenstroom herverdelen over Europa wel eens wensdenken zou kunnen blijken, omdat de EU nu eenmaal vrij verkeer van personen kent. Hoe voorkom je dat vluchtelingen die een verblijfsstatus krijgen in Bulgarije, Hongarije of Roemenië, vervolgens op enig moment doortrekken naar Oostenrijk, Duitsland of een ander Europees land? Wanneer herverdeling mislukt, zal dat het draagvlak voor opvang ernstig kunnen ondermijnen. De PvdD vindt dat gedeelde solidariteit en verantwoordelijkheid hard te maken moeten zijn. EU-landen die vluchtelingen opvangen op een manier die de Europese normen schendt, moeten hierop aangesproken worden.
We hebben voor de motie gestemd die de regering oproept om ook niet-EU-landen aan te spreken op hun verantwoordelijkheid voor de opvang van vluchtelingen.
Opvang in Nederland
Vluchtelingen die in Nederland asiel aanvragen, moeten binnen twee jaar
uitsluitsel krijgen over hun verblijfsrecht. De Partij voor de Dieren
wil dat Nederland geen mensen terugstuurt naar hun land van herkomst als
zij daar worden vervolgd vanwege hun geaardheid of religie.
De regering en de gemeenten moeten samen tot een plan komen om vluchtelingen te huisvesten. Dit plan zal er toe moeten leiden dat er meer sociale huurwoningen beschikbaar worden gesteld. Op deze manier komen zowel de Nederlandse burgers als vluchtelingen aan een woning, zonder dat hier conflicten door ontstaan.
Zie ook ons standpunt 'humanitaire hulp aan vluchtelingen'.
Het standpunt Vluchtelingen is onderdeel van: Maatschappij en ethiek
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 27 november 2019 Bijdrage Ouwehand aan debat over bericht dat premier geïnformeerd zou zijn over de 70 burgerdoden in Irak
- 5 november 2019 Bijdrage Wassenberg aan debat over burgerdoden bij Nederlandse luchtaanval in Irak in 2015
- 4 december 2018 Bijdrage Ouwehand Debat Marrakesh migratiepact
- 22 november 2018 Bijdrage Akerboom VAO Asiel- en vreemdelingenbeleid
- 12 september 2018 Bijdrage Femke Merel van Kooten aan AO Vreemdelingen- en Asielbeleid
- 5 november 2015 Bijdrage Thieme Debat Europese Top Valletta en vluchtelingen
- 14 oktober 2015 Bijdrage Thieme Debat over de Europese Top en vluchtelingen
- 16 september 2015 Bijdrage Thieme Algemene Politieke Beschouwingen 2015
- 10 september 2015 Bijdrage Thieme Debat over het gemeenschappelijk asielbeleid in Europa
- 30 april 2015 Bijdrage Thieme Debat uitkomsten overleg Bed-Bad-Brood-regeling
- 10 september 2020 Motie over op kortst mogelijke termijn Griekenland steunen bij evacuatie van alle vluchtelingen uit kamp Moria
- 10 september 2020 Motie over een veilig thuis in Nederland voor tenminste 500 alleenstaande kinderen
- 29 november 2019 Amendement Ouwehand: publieke financiering Movement on the Ground
- 17 september 2015 Motie Thieme: breng effecten van klimaatverandering, handels- en belastingpolitiek en wapenleveranties op de stabiliteit in kwetsbare landen en regio’s in kaart
- 3 juni 2015 Motie Van Nispen cs: over het schrappen van de contra-indicatie 1F-verdenking
- 2 juli 2014 Motie Voortman c.s.: toetsing criterium Rijkstoezicht Kinderpardon ook verlenen voor kinderen bekend bij gemeente
- 10 september 2015 Vluchtelingendebat: barmhartigheid en een duurzame planeet
- 26 maart 2015 Opinie: Vluchten kan niet meer
- 25 juni 2014 Marianne Thieme: kinderpardon biedt geen bescherming tegen uitzetting kinderen
- 14 mei 2009 Chinchilladrama dreigt in Musselkanaal
- 13 januari 2009 Vragen over verwaarlozing en illegale handel in exotische vogels bij opvangcentrum
- 6 augustus 2008 Esther Ouwehand op werkbezoek bij dierenopvangcentra