Opvang van gezelschapsdieren
-
Aanpak bron van vele zwerfdieren in buitenland
De Partij voor de Dieren deelt de zorgen van veel mensen als het gaat om de gruwelijke dodingen, slechte opvang en verzorging van honden in Roemenië en andere (Oost-)Europese landen. Elk individueel dier heeft recht op een goede behandeling en verzorging waar nodig. Wij realiseren ons dat het in het belang van de honden in kwestie kan zijn als zij naar een land als Nederland worden gebracht om daar te worden opgevangen, te worden herplaatst en op die manier een warm thuis krijgen.
-
Diervriendelijke aanpak zwerfkatten
Nederland kent vele honderdduizenden zwerfkatten. In steden, op het platteland en in natuurgebieden: overal komen grote groepen verwilderde huiskatten voor. Soms zijn dieren door hun baasje gedumpt, soms gaat het om ontsnapte dieren. Door voortplanting worden de populaties snel groter. Het welzijn van veel zwerfkatten is slecht: veel dieren zijn ziek of ondervoed. In gemeenten veroorzaken ze soms overlast en in natuurgebieden kunnen ze het evenwicht in de natuur verstoren.
Door sommige provincies wordt op zwerfkatten gejaagd. Jacht op katten veroorzaakt niet alleen heel veel leed, maar het helpt ook niet om de populatie zwerfkatten te verkleinen. De opengevallen plek die is ontstaan, wordt snel opgevuld door voortplanting binnen de groep.
De enige diervriendelijke en effectieve methode om iets aan de zwerfkattenproblematiek te doen is het vangen, castreren of steriliseren en terugplaatsen van de katten (de TNR-methode). Hierdoor komen er geen nieuwe katten bij. Ook moet het probleem bij de bron aangepakt worden door impulsaankopen tegen te gaan en katten verplicht te chippen.
-
Euthanasie asieldieren minimaal toepassen
De Partij voor de Dieren vindt dat euthanasie van dieren alleen toegepast mag worden als een dier ernstig lijdt en niet te behandelen is. Dat geldt ook voor asieldieren.
-
Financiële steun voor dierenambulances
De Partij voor de Dieren vindt dat er een landelijk netwerk van professionele opvangcentra en dierenambulances moet komen. Dierenambulances in Nederland hebben vaak onvoldoende financiële middelen om hun werk goed te kunnen doen, terwijl zij een taak van algemeen belang vervullen.
Daarom moeten dierenambulances steun krijgen van de overheid om hun taak adequaat uit te oefenen. Ook moet de overheid de opvang en verzorging van gevonden of afgestane dieren financieren. Dierenambulances moeten daarnaast dezelfde vergunningen krijgen als andere nooddiensten om snel ter plaatse te kunnen zijn om dieren uit een benarde situatie te redden.
-
Het voorkomen van het dumpen van huisdieren
De Partij voor de Dieren wil dat het dumpen van gezelschapsdieren zoveel mogelijk wordt voorkomen. Nog steeds worden er ontzettend veel gezelschapsdieren, zoals katten en konijnen, gedumpt rond de vakantieperiode. De Partij voor de Dieren wil onder andere een algehele Identificatie & Registratieplicht voor katten.
Voor honden is identificatie en registratie al verplicht. De chip zorgt ervoor dat de eigenaren van dode of vermiste katten teruggevonden worden en gaat diefstal en illegale handel tegen. Daarnaast zullen mensen meer geremd worden om hun kat zomaar te dumpen in de vakantieperiode. Het zwerfkatten probleem kan hiermee dus goed aangepakt worden. De Partij voor de Dieren pleit daarnaast voor beter opvang van dieren en voor meer voorlichting vanuit de overheid over verantwoord bezit van gezelschapsdieren.
-
Kattencafés waar dierenwelzijn voorop staat
Partij voor de Dieren vindt dat het welzijn van de katten in een kattencafé altijd op de eerste plaats moet komen. Voor asielkatten kan het een prettige manier van leven zijn, maar niet elke kat is ervoor geschikt. Alleen katten die goed kunnen omgaan met mensen en met andere katten hebben het prettig in een kattencafé; daar moet goed naar gekeken worden. Een goede voorbereiding zorgt dat de kans op stress minimaal is, waardoor herplaatsing van de kat voorkomen kan worden. Iedere nieuwe kat moet zorgvuldig in de groep worden geïntroduceerd. Ook moet er altijd een plek zijn waar de katten zich kunnen terugtrekken.
-
Kattenjacht
De Partij voor de Dieren is tegen het afschieten van katten.
De Partij voor de Dieren is tegen het afschieten van katten. Jacht op katten veroorzaakt niet alleen heel veel leed, maar het helpt ook niet om de populatie zwerfkatten te verkleinen. De opengevallen plek die is ontstaan, wordt snel opgevuld door voortplanting binnen de groep.
De enige diervriendelijke en effectieve methode om iets aan de zwerfkattenproblematiek te doen is het vangen, castreren of steriliseren en terugplaatsen van de katten (de TNR-methode). Hierdoor komen er geen nieuwe katten bij. Ook moet het probleem bij de bron aangepakt worden door impulsaankopen tegen te gaan en katten verplicht te chippen.
-
Opvang dieren wettelijk taak overheid
Ieder jaar belanden er tienduizenden honden en katten in het asiel. Daar komen alle konijnen, knaagdieren, reptielen en andere dieren nog bij. De Partij voor de Dieren vindt dat de overheid actief werk moet maken van het terugdringen van impulsaankopen, onder meer door de verkoop van dieren op internet en in tuincentra te verbieden. Zo pakken we het dumpen van dieren aan bij de bron. De opvang van dieren die helaas wel het slachtoffer zijn geworden van dump of afstand, is een verantwoordelijkheid van de overheid, vindt de Partij voor de Dieren. We willen daarom dat de overheid financiële steun geeft aan een landelijk netwerk van gecertificeerde opvangcentra.
Hoewel de opvang van gevonden of afgestane dieren een wettelijke taak is van gemeenten, laat de overheid het afweten. Het zijn hardwerkende vrijwilligers die de dierenasielen en opvangcentra draaiende houden. De centra verkeren al jaren in financiële nood.
De enige wettelijke regeling die op dit moment bestaat voor de opvang van dieren is de bewaarplicht. Gemeenten zijn verplicht zwervend aangetroffen dieren veertien dagen te ‘bewaren’ als een gevonden voorwerp. De huidige, willekeurige invulling van deze gemeentelijke plicht zorgt voor onduidelijkheden en ongelijkheid, met als gevolg dat het merendeel van de dierenasiels structureel kampen met geldgebrek, capaciteitsproblemen en personeelstekorten.
Na aandringen van de Partij voor de Dieren heeft de regering toegezegd landelijk beleid op te stellen voor dierenopvang in Nederland. Door dierenbeschermingsorganisaties wordt al gewerkt aan een landelijk netwerk van professionele opvangcentra die aan kwaliteitseisen voldoen. Dit netwerk van opvangcentra moet landelijk dekkend voor alle dieren worden. De hiervoor verantwoordelijke staatssecretaris werkt aan afspraken hierover en gaat dankzij een motie van de PvdD in gesprek met gemeenten over de financiering van de opvang van gevonden dieren.De PvdD vindt dat ook de huisdierensector moet meebetalen aan de opvang en verzorging van afgestane dieren. We pleiten voor een opvangfonds waarin per dier dat als huisdier wordt verkocht, een bijdrage wordt gestort. Het BTW-tarief voor de herplaatsing van dieren moet van het hoge naar het lage tarief.
Veel in het wild levende dieren komen in opvangcentra terecht dankzij menselijk handelen en niet vanwege natuurlijke oorzaken. In meerdere wetten is een zorgplicht voor deze dieren opgenomen. We vinden dat er duidelijkheid moet komen over de zorgplicht en de verantwoordelijkheid voor de financiering van opvangcentra voor in het wild levende dieren. De provincies dienen structurele financiële ondersteuning te bieden aan de opvangcentra voor vogels en andere in het wild levende dieren die aan landelijke kwaliteitseisen voldoen.
-
Opvang zwerfdieren in Nederland
De opvang van gevonden of afgestane dieren is een maatschappelijke taak. In de praktijk laat de overheid het echter ernstig afweten. De enige wettelijke regeling die zwerfdieren in Nederland beschermt, is de bewaarplicht: gemeenten zijn verplicht zwervend aangetroffen dieren veertien dagen te 'bewaren' als een gevonden voorwerp.
Deze taak besteden gemeenten vaak uit aan dierenasiels - maar lang niet altijd in combinatie met de financiële middelen die daarvoor nodig zijn. Het merendeel van de dierenasiels, dierenopvangcentra en dierenambulances kampt dan ook structureel met geldgebrek, capaciteitsproblemen en personeelstekorten. De huidige, willekeurige invulling door gemeenten zorgt bovendien voor onduidelijkheden en ongelijkheid. De Partij voor de Dieren vindt dat de landelijke overheid verantwoordelijkheid moet nemen voor zwerfdieren en voor dieren in nood. Na langdurig aandringen van de PvdD komt er eindelijk landelijk beleid voor de opvang van dieren in Nederland.
Het standpunt Opvang van gezelschapsdieren is onderdeel van: Dierenrechten in de Grondwet
Help mee aan een betere wereld
Word lid DoneerGerelateerd
- 13 december 2022 Schriftelijke inbreng over vogelgriep en wildopvangcentra
- 9 maart 2022 Bijdrage Teunissen aan debat over vreemdelingen- en asielbeleid
- 11 juni 2021 Bijdrage Wassenberg over hondenbelasting
- 11 mei 2021 Schriftelijke inbreng over de wijziging van de Wet dieren in verband met actualisering van de diergezondheidsregels en enkele technische aanpassingen
- 21 april 2021 Bijdrage Wassenberg aan debat over de Wet dieren
- 2 november 2016 Bijdrage Thieme AO Dierenwelzijn 02-11-2016
- 26 september 2013 Bijdrage Ouwehand AO Zorg voor niet-gehouden dieren
- 20 november 2012 Bijdrage Ouwehand AO dierenopvang
- 24 juni 2010 Inbreng Schriftelijk Overleg Stichting Dierenthuis
- 21 april 2009 Debatbijdrage Partij voor de Dieren AO Dienst Regelingen en richtlijnen opvang in beslag genomen dieren
- 24 januari 2023 Vragen Vestering en Wassenberg over de jacht op verwilderde huiskatten
- 19 oktober 2022 Vragen Wassenberg over wildopvangcentra die noodgedwongen moeten sluiten vanwege financiële problemen
- 13 mei 2022 Vragen Wassenberg over de drempels die de NVWA opwerpt voor de opvang van honden uit het Oekraïense oorlogsgebied
- 16 juli 2021 Vragen Vestering over het betrekken van ook dieren in de nood- en evacuatieplannen voor de overstroomde gebieden in Limburg
- 25 februari 2021 Vragen Wassenberg over de oproep van de NVWA om te stoppen met het kopen van puppy’s omdat het probleem van malafide hondenhandel te groot is
- 18 februari 2021 Vragen Wassenberg over financiële hulp voor wildopvangcentra en de kosten die dierenambulances en vogelopvangcentra maken als gevolg van vogelgriepuitbraken
- 9 februari 2021 Vragen Wassenberg over puppy’s die als ‘click and collect’-handelswaar kunnen worden afgehaald bij een omstreden puppyhandelaar
- 16 maart 2020 Vragen Wassenberg over de noodzaak van het uitbreiden van de lijst met vitale beroepen met dierenartsen en dierverzorgers
- 18 februari 2020 Vragen Van Raan en Wassenberg over toestemming provincie Drenthe voor afschot van tientallen diersoorten op Groningen Airport Eelde
- 4 maart 2019 Vragen Ouwehand over het niet naleven van de wettelijke bepaling om de Wet dieren te evalueren
- 31 maart 2022 Dieren krijgen een plaats in crisisdraaiboeken
- 31 januari 2022 Geen draagvlak voor jacht zonder nut en noodzaak blijkt uit peiling I&O
- 10 februari 2021 Een dier is geen ‘click and collect’-handelswaar
- 18 februari 2020 Kamervragen over afschot tientallen dieren rond Airport Groningen
- 11 december 2018 Verplichte bedenktijd bij aanschaf van (huis)dieren
- 31 juli 2018 PvdD eist verbod kattenjacht
- 29 september 2017 Zwerfhondenconferentie in Madrid
- 25 juni 2013 Hardere aanpak dieren(mis)handelaren
- 1 juni 2011 Kamervragen over doden Roemeense straathonden
- 6 april 2011 Kamervragen over doden Roemeense straathonden