Meer zekerheid voor ZZP'ers


De Partij voor de Dieren maakt zich zorgen over de situatie van ZZP'ers. Vooral omdat veel mensen min of meer gedwongen worden om als ZZP'er te werken vanwege de flexibilisering van de arbeidsmarkt. Werkgevers gebruiken dit vaak om mensen te ontslaan en ze vervolgens goedkoper als ZZP'er in te huren. Ook de opkomst van werkplatforms zorgt voor minder rechten voor werknemers, doordat ze via zzp-constructies werken.

Om de rechten van ZZP'ers te beschermen, stelt de Partij voor de Dieren voor dat er een Een gezamenlijke verzekering voor arbeidsongeschiktheid en ziektekosten voor ZZP'ers komt. We willen ook een eenvoudige en betrouwbare Verklaring Arbeidsrelatie (VAR) invoeren, zodat ZZP'ers en hun opdrachtgevers zeker weten dat alles goed geregeld is. Daarnaast stellen we voor om de belasting te laten afhangen van het inkomen in plaats van het aantal uren. Hierdoor wordt parttime werken als ZZP'er aantrekkelijker.

De Partij voor de Dieren gelooft dat een structurele oplossingeen oplossing die blijvend is nodig is. We willen de belasting op arbeid verlagen en de belasting op milieuvervuilende producten en het gebruik van schaarse grondstoffen verhogen. Zo wordt het voor bedrijven makkelijker om mensen aan te nemen en kan Nederland banen behouden en creƫren, waardoor schijnconstructiesmanieren waarop werkgevers de regels omzeilen om kosten te besparen, bijvoorbeeld door mensen als ZZP'er in te huren terwijl ze eigenlijk werknemer zouden moeten zijn. zoals zzp minder nodig zijn.

Het standpunt Meer zekerheid voor ZZP'ers is onderdeel van: Economische systeemverandering

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer