Excuses koloniale- en slaver­nij­ver­leden en Keti Koti wordt nationale feest- en herden­kingsdag


De Partij voor de Dieren is blij dat Nederland officiƫle excuses voor het slavernijverleden heeft aanboden. Dit markeert het begin van erkenning en verwerking van dit onrecht. De gevolgen van deze misdaad tegen de mensheid blijven tot de dag van vandaag voelbaar in de samenleving. Daarom vindt de Partij voor de Dieren dat de staat ook erkenning en verantwoordelijkheid voor het koloniale verleden moet uitspreken als begin van een gezamenlijk helingsproces.

De littekens van het slavernij- en koloniale verleden zijn diep. We zullen als maatschappij een respectvolle omgang met ons gezamenlijk verleden moeten vinden. Er moet aandacht zijn voor de behoeftes van de diasporagemeenschappen (bijvoorbeeld door het makkelijker maken om het Nederlandse paspoort te krijgen) en de nakomelingen van de tot slaaf gemaakte mensen (bijvoorbeeld door het makkelijker te maken om hun familienaam te wijzigen omdat deze vaak afstamt van de plantagehouder). Daarnaast wil de Partij voor de Dieren bij wet de slavernij en de slavenhandel die in het verleden heeft plaatsgevonden als een misdaad tegen de menselijkheid aanmerken.

Onderwijs en cultuur spelen een belangrijke rol bij het herkennen, herdenken en plaats geven aan onze geschiedenis. Daarom zullen we ons inzetten voor educatie over en herinnering aan het slavernij- en koloniale verleden. Ook moet er een nationaal slavernijmuseum komen.

Keti Koti

Keti Koti wordt wat de Partij voor de Dieren betreft een nationale feest- en herdenkingsdag. We moeten de Nederlandse slavernij en alle verschrikkingen die daarbij hoorden herdenken. De afschaffing ervan vieren. En stilstaan bij dat de gevolgen van het koloniale verleden nog altijd doorwerken in het heden.

Het standpunt Excuses koloniale- en slavernijverleden en Keti Koti wordt nationale feest- en herdenkingsdag is onderdeel van: Kennis en cultuur

Help mee aan een betere wereld

    Word lid Doneer