Excuses koloniale- en slavernijverleden
De Partij voor de Dieren is blij dat Nederland officiƫle excuses voor het slavernijverleden heeft aanboden. Dit markeert het begin van erkenning en verwerking van dit onrecht. De gevolgen van deze misdaad tegen de mensheid blijven tot de dag van vandaag voelbaar in de samenleving. Daarom vindt de Partij voor de Dieren dat de staat ook erkenning en verantwoordelijkheid voor het koloniale verleden moet uitspreken als begin van een gezamenlijk helingsproces.
De littekens van het slavernij- en koloniale verleden zijn diep. We zullen als maatschappij een respectvolle omgang met ons gezamenlijk verleden moeten vinden en er moet aandacht zijn voor de behoeftes van de diasporagemeenschappen (bijvoorbeeld door het makkelijker maken om het Nederlandse paspoort te krijgen) en de nakomelingen van de tot slaaf gemaakte mensen (bijvoorbeeld door het makkelijker maken om hun familienaam te wijzigen omdat deze vaak afstamt van de plantagehouder). Daarnaast wil de Partij voor de Dieren bij wet de slavernij en de slavenhandel die in het verleden heeft plaatsgevonden als een misdaad tegen de menselijkheid aanmerken.
Onderwijs en cultuur spelen een belangrijke rol bij het herkennen, herdenken en plaats geven aan onze geschiedenis. Daarom zullen we ons inzetten voor educatie over en herinnering aan het slavernij- en koloniale verleden. Ook moet er een nationaal slavernijmuseum komen.
Keti Koti
Keti Koti wordt wat de
Partij voor de Dieren betreft een nationale feest- en herdenkingsdag. We moeten
de Nederlandse slavernij en alle verschrikkingen die daarbij hoorden herdenken,
de afschaffing ervan vieren en stilstaan bij dat de gevolgen van het koloniale
verleden nog altijd doorwerken in het heden.