Prins­jesdag: Hoeden voor duur­zaamheid en dier­vrien­de­lijkheid


21 september 2010

Marianne Thieme en Esther Ouwehand hebben de hoedjestraditie op Prinsjesdag beide aangegrepen om te pleiten voor het belang van duurzaamheid en diervriendelijkheid in de keuzes van de politiek, maar ook van individuele burgers.

Fractievoorzitter Thieme droeg een koksmuts met de tekst ‘Fish Free Fridays’. Dit is een vervolg op de campagne voor Meat Free Mondays, waar ze vorig jaar op Prinsjesdag middels een hoed aandacht voor vroeg. Waar Meat Free Mondays pleit voor een vleesloze dag per week om de CO2-uitstoot terug te dringen, verwijst Fish Free Fridays naar de vermindering van visconsumptie om de roofbouw op de zeeën en oceanen te stoppen. ‘Elke vis die er gevangen wordt, is er één teveel, juist in deze tijd van economische crisis’, aldus Thieme, die wijst op het belang van het behoud van natuur en biodiversiteit voor een gezonde economie.

Het wetenschappelijk bureau van de Partij voor de Dieren, de NGPF, bracht vandaag de documentaire Sea the Truth uit, waarin de conditie van het leven onderwater centraal staat. De film stelt dat de oceanen en zeeën binnen afzienbare tijd leeggevist zullen zijn als we in het huidige tempo vis blijven vangen en eten. Wetenschappers waarschuwen al jaren tegen deze uitputting van natuurlijke hulpbronnen, maar dit heeft nog niet geleid tot maatregelen die het tij kunnen keren.

Kamerlid Esther Ouwehand werkte voor Prinsjesdag samen met Masterpeace, een internationaal samenwerkingsverband dat mondiaal projecten ter bevordering van de wereldvrede opzet. Prinsjesdag valt dit jaar samen met de Internationale Dag van de Vrede en Masterpeace ontwierp voor deze gelegenheid hoeden voor een aantal Kamerleden. Ouwehand werkte graag mee aan het initiatief. ‘Mensen denken bij gewelddadige conflicten vaak aan totalitaire regimes en dictators en voelen zich niet bij machte om hier als individu iets aan te kunnen doen. In de toekomst wordt de grootste bedreiging voor de wereldvrede echter de klimaatverandering, en de voedsel- en watertekorten die hiermee samenhangen’, aldus het Kamerlid. Dit zal leiden tot grote vluchtelingenstromen en conflicten over de schaarse natuurlijke hulpbronnen. Ouwehand wijst op de bijdrage die mensen zelf kunnen leveren. 'Je mes en vork zijn belangrijke wapens. Duurzaam eten, dus minder vlees en vis, helpt de aarde leefbaar te houden en brengt daarmee wereldvrede een stukje dichterbij’.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren roept minister op tot actie om executie van paarden te voorkomen

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de aangekondigde executie van paarden door de stamboekvoorzitter v...

Lees verder

Verburg: Reclame voor antibiotica veehouderij is verboden

De Partij voor de Dieren heeft wederom succes geboekt in haar strijd tegen het hoge gebruik van antibiotica in de intensiev...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief