Prins­jesdag: Marianne Thieme waar­schuwt voor TTIP


15 september 2015

Marianne Thieme maakt vandaag op Prinsjesdag een statement tegen TTIP, het geplande mega vrijhandelsakkoord tussen de EU en de VS. Ze draagt een door Rianne de Witte ontworpen jurk in de stijl van de WMS-etikettering (Wet Milieugevaarlijke Stoffen). Daarmee waarschuwt ze voor de gevaren die TTIP met zich meebrengt voor democratie, milieu, dierenwelzijn, voedselzekerheid en biodiversiteit. De PvdD-fractievoorzitter roept het kabinet op om de onderhandelingen over TTIP te staken.

Marianne Thieme: “TTIP betekent dat we chloorkippen en hormoonvlees uit de VS moeten toestaan. Dat we straks miljoenenclaims kunnen verwachten van Amerikaanse bedrijven als we milieuregels willen aanscherpen. TTIP maakt de weg vrij voor bedrijven die winst willen maken ten koste van voedselveiligheid, mens en milieu.

Fractievoorzitter Marianne Thieme draagt op Prinsjesdag een fel oranje jurk van Rianne de Witte die waarschuwt voor de gevaren van TTIP. De oranje jurk met zwart kruis is geheel in lijn met de waarschuwingsetiketten volgens de Wet Milieugevaarlijke Stoffen. Haar hoed symboliseert de donkere wolk die ons boven het hoofd hangt dankzij het vrijhandelsverdrag tussen de EU en de VS. De outfit wordt gecompleteerd door een clutch waarop de Europese en Amerikaanse vlaggen in elkaar overvloeien via een grijs gebied.

De Partij voor de Dieren maakt zich grote zorgen over het plan voor een vrijhandelsakkoord tussen de Europese Unie en de VS, het zogenaamde TTIP. Zeker op het gebied van landbouw en voedsel zal deze overeenkomst verstrekkende gevolgen hebben voor milieu, dierenwelzijn, volksgezondheid en de keuzevrijheid van consumenten. De harmonisering van productstandaarden en veiligheidsvoorschriften binnen TTIP zal er toe leiden dat de Europese standaarden voor onder andere milieu en dierenwelzijn omlaag gehaald zullen worden. De PvdD roept het kabinet daarom op de onderhandelingen over TTIP te staken.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief