Prins­jes­dagjurk Marianne Thieme: ode aan strijders voor vrou­wen­kies­recht


19 september 2017

Marianne Thieme vraagt vandaag tijdens Prinsjesdag met haar Suffragettejurk aandacht voor de significant scheve man-vrouw verhouding in het parlement. Ze draagt vandaag in de Ridderzaal een lichtblauwe jurk met een afbeelding van Emmeline Pankhurst, oprichtster van de Britse beweging voor vrouwenkiesrecht.

Op de foto uit 1908 is te zien hoe de Britse leidster van de suffragettes wordt meegenomen door twee politieagenten tijdens een protest tegen de onderdrukking van vrouwen in de politiek. 100 jaar na invoering van het passief vrouwenkiesrecht blijkt nog steeds dat de gelijkwaardigheid van de man aan de vrouw in politieke bestuurslagen geen weerklank vindt. Momenteel zitten er maar 54 vrouwen in de Tweede Kamer.

Foto: Thomas Schlijper

De fractievoorzitter van de Partij voor de Dieren vindt dit gebrek aan diversiteit in de Kamer een ernstig democratisch tekort: “Steeds meer mensen willen in onze bestuurslagen een afspiegeling van onze samenleving zien. Politieke partijen moeten hier meer ruimte voor bieden. Meer diversiteit in de politiek draagt bij aan betere oplossingen voor de grote uitdagingen die ons allemaal raken, zoals klimaatverandering en de voedselcrisis."

Het gebrek aan verscheidenheid in de Tweede Kamer geeft aan dat veel vrouwen en minderheden zich maar moeizaam een plek kunnen veroveren rond het Binnenhof. Naast de 54 vrouwelijke Kamerleden is er van de dertien fractievoorzitters in de Tweede Kamer slechts één een vrouw. Het doel van meer diversiteit is nog lang niet bereikt. In de geest van de suffragettes blijft de Partij voor de Dieren de strijd voor meer rechten voor minderheden en de kwetsbaarsten in de samenleving onverminderd voortzetten.

Over de jurk
De jurk van Marianne Thieme werd ontworpen door de ontwerpsters Yasmina Ajbilou en Lynn Kate Rosdorff. Zij richten zich op zero waste fashion. De foto van Emmeline Pankhurst in dit persbericht is van een ansichtkaart van de Sandl Bros en stamt uit 1908. De foto is gemaakt tijdens een demonstratie voor vrouwenkiesrecht in Victoria Street, Londen.

Gerelateerd nieuws

Milieuvonnis rechter heeft direct gevolgen

De Partij voor de Dieren vindt dat een groot aantal vervuilende bouwprojecten die het Rijk financiert moet worden stilgelegd....

Lees verder

Opinie: Vijf vrouwelijke fractievoorzitters!

"Achter elke succesvolle man staat een sterke vrouw, luidt een Nederlands gezegde, en het heeft er alle schijn van dat de suc...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief