Vragen over zwerf­dieren in Oekraïne


13 oktober 2011

De Partij voor de Dieren heeft minister Schippers van VWS gevraagd om de ambassadeur van Oekraïne opheldering te vragen over wat er gebeurt met zwerfdieren in aanloop naar het Europees Kampioenschap voetbal. Ook is de vraag gesteld of Schippers contact kan opnemen met het ministerie in Oekraïne om deze gang van zaken te voorkomen.

Volgens het Nederlandse Animal Foundation Platform worden loslopende honden en katten in Oekraïne in een mobiel crematorium gegooid, soms zelfs terwijl ze nog leven. In het verleden heeft de Partij voor de Dieren vaker aandacht gevraagd voor soortgelijke schrijnende kwesties. In veel landen zwerven grote populaties honden en katten op straat. Die dieren worden aangemerkt als veroorzakers van overlast en worden op brute wijze van de straten verwijderd. Geregeld vinden er grote ‘schoonmaakacties’ plaats, zoals in 2004 in Griekenland, toen de overheid het straatbeeld van Athene wilde oppoetsen ter gelegenheid van de Olympische Spelen en recenter in Peking. Aan de toenmalige minister van VWS stelde de Partij voor de Dieren vragen over de kattenrazzia’s die werden gehouden in Peking in voorbereiding op de Olympische Spelen aldaar.

Ook stelde de partij Kamervragen over de zwerfdieren in Roemenie, die daar op barbaarse wijze werden gedood. Wij hebben toen aan staatssecretaris Bleker gevraagd of hij zijn Roemeense collega wilde aanspreken op deze kwestie. Helaas bleek hij hier niet toe bereid.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief