Verburg zet zichzelf klem in eiwit­beleid


25 januari 2010

Minister Verburg (LNV), die enerzijds de mond volheeft van duurzaamheid en eiwittransitie, heeft onlangs aangegeven dat minder vlees eten wat haar betreft ‘symboolpolitiek’ is. Met deze uitspraak spreekt de minister volgens de Partij voor de Dieren niet alleen zichzelf tegen, maar frustreert ze ook haar eigen streven om consumenten bewuster te maken van de klimaat- en milieu-effecten van voedsel. Bovendien lijkt Verburg hiermee in te druisen tegen het kabinetsbeleid. De Partij voor de Dieren heeft de minister middels Kamervragen om opheldering gevraagd.

Verburg deed de gewraakte uitspraken in een vakblad voor de voedingsmiddelenindustrie. Ze zou gezegd hebben dat “het beperken van de vleesconsumptie op geen enkele manier de verduurzaming en het klimaatprobleem oplost”. Dit is op zijn minst opmerkelijk te noemen, aangezien de eiwittransitie (minder consumptie van dierlijke eiwitten en meer consumptie van plantaardige eiwitten) tot kabinetsprioriteit is gesteld. Ook is het verminderen van dierlijk eiwit een prominent onderwerp van de onlangs uitgebrachte Nota Duurzaam Voedsel – een nota waarvan minister Verburg de penvoerder is. Bovendien wees de Milieubalans 2009 uit dat de productie en consumptie van dierlijke eiwitten verantwoordelijk is voor een forse uitstoot van broeikasgassen. Met andere woorden: minder vlees zorgt voor minder uitstoot. Van symboolpolitiek is dus geen sprake bij het inzetten op vleesvermindering als beleidsinstrument.

De minister lijkt hiermee niet alleen haar eigen beleid onderuit te halen, maar brengt ook collega’s in verlegenheid. Wat Verburg als ‘symboolpolitiek’ betitelt, heeft minister Cramer onlangs ingevoerd op het ministerie van VROM. De officiële diners zijn daar voortaan in principe vegetarisch.

De Partij voor de Dieren kan zich niet voorstellen dat het beleid van een minister zo grillig kan zijn en ziet daarom uit naar een verduidelijking c.q. rectificatie van de uitspraken.



Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Marianne Thieme stelt opnieuw meeste schriftelijke vragen

Den Haag, 20 januari 2009. Marianne Thieme heeft ook in 2009 van alle parlementsleden de meeste schriftelijke vragen gesteld ...

Lees verder

Partij voor de Dieren bepleit landelijke inzet dierenpolitie

Op initiatief van wethouder Joost Eerdmans wordt in Capelle aan den IJssel een proef gestart met een zogenaamde dierenpolitie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief