Verburg: Gesprek met klok­ken­luider veetransport


26 maart 2008

DEN HAAG - Minister Verburg van Landbouw wil praten met een klokkenluider die misstanden signaleerde bij het toezicht van de Voedsel en Waren Autoriteit (VWA). Verburg kreeg woensdag in de Tweede Kamer een verklaring die iemand onder ede heeft afgelegd over misstanden met levend vee.

De man verklaarde dat hij alleen aan de minister zijn identiteit en beroep wil vertellen. Verder wil hij anoniem blijven, omdat hij al diverse malen is bedreigd. Verburg zegde de Kamer toe dat ze hem gaat horen.

Volgens Marianne Thieme (Partij voor de Dieren) voldoet de huidige klokkenluidersregeling niet. ‘Advocaten raden mensen af om naar buiten te treden, omdat de regeling niet voldoende zekerheid biedt’. Verburg hoorde dat voor het eerst, zei ze. ‘Er zou een regeling moeten zijn waardoor mensen zich op een veilige manier kunnen melden’. Ze beloofde de kwestie op te nemen met haar collega-minister Guusje ter Horst (Binnenlandse Zaken).

De Partij voor de Dieren (PvdD) opende onlangs een meldpunt en Kamerlid Marianne Thieme hoopt dat die verzamelde verklaringen Verburg overtuigen. De Kamer debatteerde in 2007 regelmatig over misstanden tijdens veetransporten. Wanneer Thieme en andere Kamerleden aangaven dat ze hadden gehoord dat het niet goed ging bij de VWA, vroeg Verburg steevast om meer informatie dan alleen een signaal. ‘De meldingen die we nu hebben, zijn toch geen dingen die mensen verzinnen’, aldus de PvdD. ‘Het geeft ook een beeld hoe het er aantoe gaat in deze sector waar mensen hier dus niet vrijuit over durven te spreken.’

Dat is ook de boodschap van Hans Baaij, van de stichting Varkens in Nood. Volgens hem waren er geen veetransporteurs of slachters te vinden die willen praten over misstanden. ‘Klokkenluiders voelen zich niet gesteund en de reputatie die juist de VWA heeft opgebouwd met openhartige medewerkers is extra bedroevend. Mensen die in deze sector eisen dat de wet strikt wordt nageleefd, worden tegengewerkt en krijgen geen enkele steun. Ook daar had Hoekstra iets aan moeten doen.’

Diverse fracties haakten daar op in en vroegen om ‘een schuilplek’ of een garantie dat klokkenluiders die zich in deze zaak melden daar niet toch voor moeten opdraaien.

Bron: Volkskrant

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief