Verbod op stroom­schokken bij aange­bonden koeien


4 juli 2014

Het toedienen van stroomschokken bij aangebonden koeien wordt op aandringen van de Partij voor de Dieren verboden. Staatssecretaris Dijksma neemt de maatregel nadat de partij deze vorm van dierenmishandeling aan de kaak stelde tijdens het Wetgevingsoverleg over Landbouw en Natuur. Thieme: "Het permanent vastbinden van koeien en het toedienen van stroomschokken om het dier te dwingen haar behoefte niet op de ligplek te doen, past niet in een beschaafd land."

In oude stallen komt het voor dat koeien permanent worden aangebonden aan een touw of ketting. Jaarlijks worden er 93.000 melkkoeien en 66.000 kalveren permanent aangebonden.

Een zogeheten ‘koetrainer’ kan gebruikt worden om de ligplek van de aangebonden koe schoon te houden. Koetrainers zijn elektrische stroomdraden die boven de rug van de koe worden gehangen. Bij het mesten of urineren krijgen koeien een elektrische schok, zodat ze een stap naar achter doen en het ligbed schoon blijft. De staatssecretaris kon de Kamer niet informeren bij hoeveel koeien de koetrainer gebruikt wordt.

Thieme heeft in februari Kamervragen gesteld over het aanbinden van koeien. Aangebonden koeien kunnen niet lopen en hebben beperkte bewegingsruimte. Hierdoor kunnen gezondheidsproblemen ontstaan en het welzijn van de koeien wordt ernstig aangetast.

Gerelateerd nieuws

Welkomstpakket met foie gras valt slecht bij Europarlementariërs

Een welkomstgeschenk met foie gras dat Europarlementariërs deze week kregen bij hun eerste bezoek aan Straatsburg is slecht g...

Lees verder

Opinie: De Partij voor de Dieren is een Partij voor Boeren

Gepubliceerd in Nieuwe Oogst, 12 juli 2014 Elke week stoppen 50 boeren met hun bedrijf. Niet vanwege de Partij voor de Diere...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief