PvdD zet handel in wilde dieren als oorzaak infec­tie­ziekten op WHO-agenda


Pleit tevens voor Europees import­verbod op wilde dieren

6 februari 2020

De gehele Tweede Kamer steunde vanmiddag een motie van de Partij voor de Dieren om de handel in wilde dieren op de agenda van de volgende WHO-vergadering in mei te zetten. Wat de PvdD betreft is dit de opmaat naar een Europees importverbod op wilde dieren.

De handel in en consumptie van wilde dieren, en producten waar wilde dieren in verwerkt zijn, vormen het belangrijkste risico voor de uitbraak van nieuwe infectieziektes onder mensen. Ook bij de uitbraak van het nieuwe coronavirus in China ligt de oorsprong op een markt waar legaal én illegaal wilde dieren verkocht werden.

Kamerlid Eva van Esch: “Dit aangenomen voorstel is een belangrijke eerste stap. Als het aan de Partij voor de Dieren ligt is het de opmaat naar een Europees verbod op de handel van wilde dieren. Daarmee zouden we een enorme stap zetten om het risico op nieuwe infectieziektes te verkleinen. Elke keer staat de wereld weer versteld als er een nieuwe ziekte uitbreekt, terwijl we weten hoe ze veroorzaakt worden,” zegt Van Esch. “Na SARS, MERS en nu het nieuwe coronavirus, is het de hoogste tijd dat de handel in wilde dieren aan banden gelegd wordt.”

Minister Bruins voor Medische Zorg gaat de mogelijkheid van een importverbod nu bespreken met de minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit. Van Esch: “De winst is dat dit onderwerp nu op de kaart staat. We moeten de cyclus verbreken van ziekte-uitbraken, vervolgens met man en macht de gevolgen beperken, en daarna wachten tot het weer mis gaat. Stoppen met de handel in wilde dieren en hen met rust laten in de natuur, kan daarin de cruciale stap zijn.”

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren en GroenLinks presenteren initiatiefwet vuurwerkverbod

De Partij voor de Dieren en GroenLinks presenteren vandaag de initiatiefwet voor een vuurwerkverbod. Dit doen zij op de dag d...

Lees verder

Duitsland en België moeten ook aan de bak om stikstofuitstoot tegen te gaan

Ook natuurgebieden in andere Europese landen moeten beter worden beschermd tegen stikstofuitstoot. Uit antwoorden op vragen v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief