Thieme: labo­ra­to­ri­um­stallen geen oplossing anti­bi­o­ti­ca­pro­bleem


16 januari 2014

Marianne Thieme wil dat het kabinet de ontwikkeling van laboratoriumstallen een halt toe roept. Deze potdichte, klimaatgestuurde stalsystemen waarbij veehouders zich van top tot teen hullen in steriel plastic en waar niemand binnen mag komen, zijn geen oplossing voor het anitibioticaprobleem, zo bepleitte Thieme tijdens het Tweede Kamerdebat over antibioticagebruik in de veehouderij. Zij heeft het kabinet gevraagd om maatregelen die leiden tot natuurlijke levensomstandigheden voor dieren, waardoor het gestrooi met antibiotica daadwerkelijk gestopt kan worden.

Staatssecretaris Dijksma geeft de veehouder en de dierenarts de vrijheid om te kiezen welke maatregelen zij nemen om tot reductie van het antibioticagebruik te komen. Dat leidt momenteel tot de ontwikkeling van steriele stallen waarin van de leefomstandigheden van dieren in de bio-industrie nog verder af komen te staan van de natuurlijke behoeften die het dier heeft.

Eerder heeft de Partij voor de Dieren een motie ingediend tegen deze laboratioriumstallen. Een aangenomen motie van de Partij voor de Dieren tegen koppelbehandelingen, waarbij groepen dieren preventief antibiotica toegediend krijgen, heeft inmiddels geleid tot 35% minder behandelingen. De Partij voor de Dieren heeft de staatssecretaris verzocht stappen te nemen om koppelbehandelingen verder terug te dringen.

Marianne Thieme: “De bio-industrie is letterlijk ziekmakend. De onnatuurlijke manier waarop dieren in de potdichte stallen leven, maakt dat dieren ziektes zoals longontsteking, klauwaandoeningen en ademhalingsproblemen krijgen. In de Nederlandse veehouderij wordt zoveel antibiotica gebruikt dat ziekteverwekkers resistent worden. Antibioticaresistentie brengt levensgevaarlijke risico’s voor mens en dier met zich mee.”

Lees hier de bijdrage van Marianne Thieme

Gerelateerd nieuws

Bommetje onder de vuurwerktraditie

Door Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid Partij voor de Dieren Let op! Nederlanders gooien- al dan niet groepsgewijs- zomaar vu...

Lees verder

Nederland veroordeelt dolfijnenslachtingen Taiji

Minister Timmermans van Buitenlandse Zaken heeft toegezegd dat de Nederlandse ambassadeur in Japan stelling zal nemen tegen d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief