Staats­se­cre­taris belooft harde aanpak misstanden dier­transport Keus en Mollink


28 april 2011

De Partij voor de Dieren heeft vanmiddag tijdens het spoeddebat over diertransporten staatssecretaris Bleker van Landbouw eindelijk zo ver gekregen de transporten van diertransporteur Keus en Mollink te onderzoeken.

Marianne Thieme toonde in het debat een aantal foto’s van de wanpraktijken van dit bedrijf aan de Tweede Kamer. Deze foto’s komen uit het rapport ‘Inspection of a Dutch transport company loaded with Hungarian cattle in Kapikule, Turkey’ van dierenwelzijnsorganisatie Eyes on Animals. Deze organisatie inspecteert regelmatig diertransporten en heeft al vaker misstanden bij transporten van Keus en Mollink geconstateerd. In het deze week verschenen rapport beschrijft de dierenbeschermingsorganisatie tal van ernstige vormen van dierenleed die zij bij de inspecties tegenkwam.

De Partij voor de Dieren had een spoeddebat aangevraagd omdat staatssecretaris Bleker weigert de motie van Marianne Thieme voor directe overheidscontrole op slachthuizen en veetransporten uit te voeren. De motie vraagt om de controle op diertransporten niet meer door de vlees- en vee-industrie uit te voeren, maar geheel in overheidshanden te leggen. Het gesleep met dieren is een van de grootste problemen in de huidige veehouderij. Zowel het welzijn als de gezondheid van dieren komen vaak ernstig in het gedrang. De staatssecretaris erkent de misstanden in de diertransportsector maar gelooft nog steeds in zelfregulering van het bedrijfsleven.

Morgenavond zal tijdens de uitzending van Uitgesproken VARA (ned. 2, 20.25 uur) aandacht worden besteed aan het diertransport van Keus en Mollink.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief