Schim­mel­in­fecties stellen dieren­asielen voor grote problemen - PvdD: Stel dier­ziek­ten­crises in asielen gelijk aan dier­ziek­ten­crises in de veehou­derij


27 augustus 2007

Den Haag, 28 augustus 2007- De Partij voor de Dieren heeft in Kamervragen aan de ministers van Landbouw en Binnenlandse Zaken gevraagd dierziektecrises in dierenasielen op soortgelijke wijze tegemoet te treden als dierziektecrises in de veehouderij.

Worden bij uitbraken van MKZ, vogelgriep en varkenspest miljarden uitgetrokken voor de bestrijding van ziekte, de ruiming van dieren, het compenseren van boeren en het verlenen van psychische hulp aan betrokkenen, in geval van dierziekte-uitbraken in dierenasielen lijkt de overheid vooral de andere kant op te kijken.

Op dit moment kampen verschillende dierenasielen zoals in Zwolle en Uden met uitbraak van ernstige schimmelinfecties onder de dieren. “Oplossingen” als euthanasie voor alle aanwezige dieren worden met kracht van de hand gewezen door alle betrokkenen, maar veelal ontbreken de middelen om de gerezen problemen op andere wijze op te lossen. Dierenasielen zijn doorgaans afhankelijk van de goedheid van gemeentelijke overheden en particuliere giftgevers om de begroting rond te krijgen, en kunnen calamiteiten zoals de uitbraak van een schimmelinfectie onmogelijk zelf het hoofd bieden. Veel geld is nodig, niet alleen voor de medische behandeling van de dieren, maar ook voor beschermende kleding die moet worden aangeschaft en voor de behandeling van besmette medewerkers.

Om die reden wil de Partij voor de Dieren van de ministers van LNV en BZK weten waarom in financiële zin alle ruimte is voor de commerciële veehouderij en geen enkele bijstand verleend wordt bij dierziektecrises in de opvang van asieldieren.

Klik hier voor de vragen

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief