PvdD blijft zich verzetten tegen leen­stelsel


7 november 2014

Esther Ouwehand heeft zich deze week opnieuw fel uitgesproken tegen de invoering van het leenstelsel voor studenten. Regeringspartijen VVD en PvdA hebben samen met D66 en GroenLinks een akkoord gesloten om een nieuwe wet in te voeren, waarmee de basisbeurs wordt afgeschaft. Wie wil studeren zal voortaan moeten lenen. Veel jongeren deinzen terug voor een torenhoge studieschuld en vooral jongeren uit minder gegoede milieus zullen daardoor afzien van een studie. De Partij voor de Dieren vindt het onacceptabel dat de toegang tot onderwijs zo wordt afgebroken en protesteert tegen het plan om jongeren wijs te maken dat het een goed idee zou zijn om jezelf in de schulden te steken.

"Onderwijs moet gaan over je ontwikkeling, niet om je toekomstige bijdrage aan de economie. Toegang tot onderwijs voor iedereen, ruimte om jezelf te ontwikkelen, ruimte om te ontdekken waar je goed in bent, waar je talenten liggen, waar je hart ligt, daarbij een verkeerde inschatting mogen maken en de ruimte hebben om die te herstellen: dat zijn kernwaarden voor goed onderwijs”, aldus Esther Ouwehand.

Het leenstelsel haalt de kernwaarden voor goed onderwijs onderuit. De toegankelijkheid van het onderwijs wordt fors ingeperkt en in plaats van de ontwikkeling van studenten staan rendement en arbeidsmarktperspectieven centraal. De Partij voor de Dieren ziet onderwijs als een van de meest fundamentele bouwstenen van een samenleving en verzet zich tegen de koers naar een onderwijssysteem dat louter gericht is op het opleiden van toekomstige werknemers. Daarbij vindt de partij het onverantwoord om jongeren aan te moedigen om schulden te maken waarvan ze de implicaties nog niet kunnen overzien, maar die hen wel jarenlang zullen blijven achtervolgen.

De wet, waarin de regering niet langer spreekt van 'leenstelsel' maar van 'studievoorschot', kan dankzij D66 en GroenLinks rekenen op een ruime meerderheid in de Tweede Kamer. Hoewel deze gelegenheidscoalitie in de Eerste Kamer ook een meerderheid heeft, is het nog maar de vraag of de Eerste Kamer zal instemmen met de wet. Er is veel kritiek en er zijn veel vragen over de te verwachten effecten. Omdat het wetsvoorstel een aanzienlijke stelselwijziging betekent heeft de Partij voor de Dieren samen met de SP verzocht om een ex-ante evaluatie, zodat een gedegen inschatting van de effecten wordt gemaakt voordat de Eerste Kamer besluit over de wet. Aanstaande dinsdag wordt in de Tweede Kamer zowel over de wet als over de motie van Esther Ouwehand en Jasper van Dijk (SP) gestemd.

Gerelateerd nieuws

Stap vooruit in aanpak plastic soep

Plastic troep in zee wordt beter aangepakt. Ook ballonnen, vuurwerk en verf vallen voortaan onder schadelijke bronnen die zou...

Lees verder

Bollenteelt in natuurgebieden blijkt illegaal

De bollenteelt heeft schadelijke gevolgen voor de natuur. Dat blijkt uit onderzoek van Alterra, dat de provincie Gelderland n...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief