PvdD aanwezig bij People’s Climate March Amsterdam


1 mei 2017

Op zaterdagmiddag 29 april vond de wereldwijd de People’s Climate March plaats. De Partij voor de Dieren was ook van de partij in Amsterdam op het Museumplein. Ons kersverse Kamerlid Lammert van Raan heeft meegelopen met deze mars.

Duizenden mensen riepen tijdens deze mars het aankomende kabinet op om voor ambitieus klimaatbeleid te kiezen. Tegelijkertijd waren er marsen in onder andere New York, Londen en Berlijn. Wat afgelopen januari in de Verenigde Staten van Amerika aangekondigd werd als protest tegen het voorgenomen klimaatbeleid van de net aangestelde president Trump en zijn kabinet is uitgegroeid tot een wereldwijde beweging om regeringen op te roepen in te zetten op maatregelen om klimaatverandering tegen te gaan.

'Het is angstaanjagend dat we onze eigen overheid moeten bevechten om het milieu te redden.' Met dit citaat van de Amerikaanse fotograaf en activist Ansel Adams, klaagt Esther Ouwehand op Prinsjesdag 2015 via haar jurk het kabinetsbeleid al aan. Een overheid heeft tot taak het publieke belang te bewaken en te verdedigen. De Nederlandse regering doet het tegenovergestelde. Niet het algemene belang van een gezond klimaat en daarmee een gezonde toekomst staat voorop, maar vooral de kortetermijnbelangen van het bedrijfsleven.

De Partij voor de Dieren hekelt de hindermacht die de overheid in steeds sterkere mate vormt voor het leefbaar houden van de aarde. "De overheid moet namens en mét haar bevolking strijden voor onze leefomgeving en onze toekomst. De realiteit is dat burgers in deze strijd de regering steeds vaker tegenover zich zien staan. Het klimaatbeleid van de Nederlandse regering is zo onder de maat, dat onze toekomst letterlijk groot gevaar loopt", aldus Van Raan.

Het thema van de mars is voor Nederland van bijzonder urgent belang in verband met de huidige kabinetsonderhandlingen. Marianne Thieme pleitte na de recente Tweede Kamerverkiezingen ook al voor een klimaatkabinet.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief