Proef­dieren in de nacht


5 november 2008

In twee nachtelijke debatten heeft Kamerlid Esther Ouwehand deze week tijdens de behandeling van de VWS-begroting aandacht gevraagd voor proefdieren en dierproeven. In een bijdrage van een ruim half uur kwam het hele traject van het ontwikkelen en valideren van alternatieven voor dierproeven tot het afwegen van het maatschappelijk belang tegen het leed van de proefdieren aan de orde. Nooit eerder werd in begrotingsbehandelingen zoveel spreektijd gereserveerd voor dit onderwerp.

Esther Ouwehand heeft in het debat onder andere gepleit voor het mogelijk maken van controle op de besluitvorming over dierproeven en een verdere inkadering van doelen waarvoor dierproeven mogen worden verricht. De Partij voor de Dieren is van mening dat scherper moet worden gekeken naar de ethische toelaatbaarheid van dierproeven gericht op de ontwikkeling van bijvoorbeeld voedingsmiddelen met gezondheidsclaims of op het aanboren van nieuwe pillenmarkten door het medicaliseren van ongemakken.
Sinds de entree van de Partij voor de Dieren in de Tweede Kamer is meer dan ooit gesproken over dierproeven. Minister Klink van VWS heeft op aandringen van de partij het beschikbare budget voor de ontwikkeling van alternatieven voor dierproeven inmiddels meer dan verdubbeld.

Klik hier voor de bijdrage in eerste termijn, en hier voor de afrondende tweede termijn. De moties vind je hier.

Gerelateerd nieuws

Rekenkamer bevestigt pleidooi Partij voor de Dieren voor verdere vangstbeperkingen visserij

Algemene Rekenkamer: Nederlands visserijbeleid is ondermaats Den Haag, 30 oktober 2008 – De Algemene Rekenkamer geeft een di...

Lees verder

Opinie: Duurzame energie uit mest is schijnoplossing

Gepubliceerd in het Agrarisch Dagblad 8 november 2008 Het zijn tijden van crisis. De wereld warmt op, heeft honger en verlie...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief