PINK! orga­ni­seert picket line bij Oosten­rijkse ambassade tegen arres­tatie dr Martin Balluch


20 juni 2008

Amsterdam, 18 juni 2008 – Op 21 mei heeft de Oostenrijkse politie een inval gedaan in het kantoor en de huizen van leden van de dierenbeschermingsorganisatie ‘Verein gegen Tierfabriken’ (VGT). Bij de inval werden de aanwezige dierenbeschermers met wapens bedreigd en zonder aanklacht in hechtenis genomen. Inmiddels zitten zij al vier weken vast, nog steeds is geen aanklacht opgesteld door de Oostenrijkse justitie en de president van VGT is in hongerstaking gegaan. PINK!, de jongerenorganisatie van Partij voor de Dieren organiseert woensdag 18 juni een picket line bij de Oostenrijkse ambassade in Den Haag.

De dierenbeschermers van de VGT worden vastgehouden onder de verdenking lid te zijn van een criminele organisatie, maar daarvoor is geen concrete bewijslast aangevoerd. De president van de organisatie, Martin Balluch, is in hongerstaking gegaan en wordt momenteel onder dwang gevoed. Hij eist dat er of een aanklacht tegen hem wordt ingediend of dat hij wordt vrijgelaten.

Amnesty International heeft zich kritisch uitgelaten over de Oostenrijkse autoriteiten en de Partij voor de Dieren heeft middels kamervragen de minister van Buitenlandse Zaken verzocht de Oostenrijkse ambassadeur om opheldering te vragen.

Dierenbeschermer Martin Balluch strijdt al jaren voor een beter dierenwelzijn in Oostenrijk. Mede dankzij die inzet heeft Oostenrijk een vooruitstrevend dierenwelzijnsbeleid in vergelijking met andere Europese landen. Zo is het houden van dieren voor bont daar al verboden en mogen circussen geen wilde dieren houden. Mensen die strijden voor de vrijlating van Balluch stellen dat het succes van de beweging vijanden heeft gemaakt in de bio-industrie en dat die er alles aan zouden doen om de organisatie monddood te maken. Balluch schreef enkele maanden geleden: ‘op het moment dat politici je neer kunnen zetten als een terrorist en dat mensen hen ook nog geloven heb je de strijd verloren’.

PINK! voorzitter Tom Sprangers: “We moeten de stigmatisering van dierenbeschermers aan de kaak stellen. Iedereen heeft recht op een eerlijk proces en is onschuldig zolang het tegendeel niet bewezen is. De actie tegen VGT is een grove schending van die rechtsbeginselen”

PINK! wil dat de dierenbeschermers van VGT per direct worden vrijgelaten.

Blijf op de hoogte van het laatste nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief