Partij voor de Dieren wil terro­ris­me­s­potjes Postbus 51 uit de lucht


28 november 2007

Dierenactivisme in overheidscampagne ten onrechte bestempeld als terrorisme

Den Haag, 28 november 2007 - De Partij voor de Dieren wil dat het kabinet de nieuwe spotjes van Postbus 51 terugtrekt. In radio- en televisiespots uit de campagne 'Nederland tegen terrorisme' wordt dierenrechtenactivisme onterecht aangemerkt als terroristisch. Eerder dit jaar gaf minister Ter Horst (Binnenlandse Zaken en Koninksrijksrelaties) nog aan dat er geen enkele reden is om aan te nemen dat 'activiteiten die onder het dierenactivisme gerangschikt kunnen worden, aanleiding kunnen zijn tot terroristische acties'.

Onder de vlag van Postbus 51 worden massamediale campagnes gevoerd over onderwerpen die de rijksoverheid onder de aandacht van burgers wil brengen. In de nieuwe campagne wordt gesproken over 'radicale figuren' met 'extreme idee├źn over dierenrechten' en wordt het dierenrechtenactivisme in direct verband gebracht met terrorisme. Dat staat haaks op de conclusie uit een recent AIVD-rapport dat van een terroristische dreiging vanuit het dierenrechtenactivisme geen sprake is. Het kabinet heeft het afgelopen jaar in debatten met en brieven aan de Tweede Kamer bovendien herhaaldelijk laten weten dat dierenactivisme niet als terrorisme kan worden bestempeld. De Partij voor de Dieren is dan ook verbaasd dat mensen die opkomen voor de rechten van dieren via radio- en televisiespots alsnog in het verdachtenbankje worden gezet.

De Partij voor de Dieren wil dat de bewuste spots uit de lucht worden gehaald en heeft het kabinet om een spoedbrief gevraagd waarin zij verantwoording aflegt over de nu lopende terrorismecampagne. Esther Ouwehand: "Deze stigmatisering van dierenrechtenactivisten door de overheid is volstrekt ontoelaatbaar. De radio- en televisiespots waarin mensen die dieren een beter leven gunnen worden afgeschilderd als terroristen moeten zo snel mogelijk uit de ether en van de buis".

De Partij voor de Dieren heeft het kabinet verzocht vandaag voor 12.00 uur per brief te reageren. Wanneer blijkt dat het kabinet niet bereid is de spots terug te trekken, zal de partij een spoeddebat aanvragen over de kwestie.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren doet aangifte wegens loslaten wilde zwijnen door jagers

Strafrechtelijk onderzoek gevraagd naar verkeersonveilige situaties door uitgezette wilde zwijnen in Limburg Amsterdam/Geleen...

Lees verder

Partij voor de Dieren wil stop lobby minister voor toelating gengewassen in Europa

In het kielzog van de lobby van de veevoerindustrie zoekt Minister Verburg steun bij de Europese Commissie voor een versnelde...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief