Partij voor de Dieren stuurt nota Verbod Onver­doofd Ritueel Slachten naar Kamer


7 juni 2010

Den Haag, 7 juni 2010 - Fractievoorzitter Marianne Thieme heeft vandaag de zogeheten “Nota naar aanleiding van het verslag” naar de Kamer gestuurd ten behoeve van haar initiatiefwet “Verbod op het onverdoofd ritueel slachten”. Daarmee is de schriftelijke ronde van het wetsvoorstel in de Kamer afgerond. De wet moet een einde maken aan de grootschalige toepassing van de onverdoofde rituele slacht in Nederland. Schokkende beelden laten zien hoe onverdoofd geslachte runderen, schapen en geiten zwaar lijden en ernstig mishandeld worden. De dieren worden onverdoofd geslacht voor de halal-markt. Hoewel de beelden afkomstig zijn van Belgische slachthuizen, zijn ze vergelijkbaar met de Nederlandse praktijk van het ritueel slachten.

Jaarlijks wordt bij 2 miljoen dieren, met name kalveren, schapen en kippen, zonder verdoving de keel doorgesneden. Het ritueel slachten veroorzaakt onnodig veel stress, gebeurt vaak onoordeelkundig en zonder toezicht, aldus een verklaring van de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde (KNMvD) die eerder naar landbouwminister Verburg is gestuurd. De KNMvD vindt dat het dierenwelzijn bij onverdoofd ritueel slachten onaanvaardbaar wordt aangetast. De Partij voor de Dieren komt met een eigen initiatiefwetsvoorstel omdat minister Verburg van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit keer op keer aangeeft niets te voelen voor een verbod op onverdoofd ritueel slachten.

In het `Besluit doden van dieren’ staat dat het slachten van dieren plaats moet vinden na voorafgaande bedwelming. Een uitzondering hierop wordt gemaakt voor culturele en religieuze tradities. Het produceren, verkopen en exporteren van vlees van onverdoofd geslachte dieren is in Nederland dus bij wet toegestaan. Ook in het reguliere winkelkanaal wordt vlees van onverdoofd ritueel geslachte dieren aangeboden, zonder dat het als zodanig herkenbaar is. In de praktijk worden dieren overigens ook om bedrijfseconomische redenen niet zelden met te zwakke stroom bedwelmd. Als gevolg hiervan worden jaarlijks miljoenen dieren onverdoofd geslacht. Nederland ontwikkelt zich zelfs als groot exportland van vlees dat afkomstig is van dieren die onverdoofd ritueel geslacht zijn.

Marianne Thieme: “Ik vind het onacceptabel dat Nederlandse dierenwelzijnnormen voor ritueel slachten mogen worden overtreden. De vrijheid in het uitvoeren van bepaalde riten moet ophouden waar dierenleed begint.” De Partij voor de Dieren hoopt steun te vinden van een Kamermeerderheid om het onverdoofd ritueel slachten zo snel mogelijk te verbieden.

Klik hier voor recente beelden van de onverdoofde rituele slacht via de Belgische organisatie Gaia.

Klik hier voor de Nota naar aanleiding van het verslag

Gerelateerd nieuws

Esther Ouwehand heeft vier provincies gentechvrij verklaard

Den Haag, 7 juni 2010 - Vandaag is Kamerlid Esther Ouwehand van de Partij voor de Dieren afgereisd naar Zeeland, Flevoland,...

Lees verder

Partij voor de Dieren stelt vragen over illegale hondenhandel

Marianne Thieme heeft Kamervragen gesteld over de illegale hondensmokkel vanuit het Oost-Europa naar Nederland. Dit gebeurd...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief