Partij voor de Dieren springt in de bres voor dieren­asiel Goofy


11 maart 2010

Den Haag, 11 maart 2010 – In Oldenzaal dreigen zo’n 55 dieren op straat te belanden doordat dierenasiel Goofy door de gemeente de wacht is aangezegd. De Partij voor de Dieren vindt het onaanvaardbaar dat een asiel dat met eigen middelen gedumpte gezelschapsdieren opvangt door de gemeente belemmerd wordt in haar werk en probeert het dierendrama te voorkomen.

Kamerlid Esther Ouwehand noemt de dump van gezelschapsdieren een groot maatschappelijk probleem, waarvoor de overheid nauwelijks verantwoordelijkheid neemt. ‘Dit asiel heeft zich jarenlang ingezet voor de opvang en herplaatsing van duizenden konijnen en cavia’s, een taak die de overheid zou moeten oppakken. Het is onbegrijpelijk dat Goofy wordt gehinderd in dit belangrijke werk. De overheid zou juist dankbaar moeten zijn voor de inzet van al die vrijwilligers die de dagelijkse zorg voor afgestane en gedumpte dieren op zich nemen’, aldus Ouwehand, die al eerder een bezoek bracht aan het asiel. De gemeente wil het aantal dieren in het asiel terugbrengen vanwege onder meer het ontbreken van de juiste bouwvergunningen. Deze maatregel volgde op een subsidieaanvraag van het asiel, dat tien jaar lang zonder problemen door de gemeente gedoogd is.

Ouwehand nam woensdag contact op met de Oldenzaalse burgemeester om hem op het hart te drukken Goofy haar waardevolle werk te laten voortzetten. Ook riep zij de minister van LNV en de staatssecretaris van Binnenlandse Zaken op in actie te komen voor de opvang van gezelschapsdieren. Het asiel, dat een belangrijke regiofunctie vervult, heeft naar haar mening ook recht op financiële steun van de omliggende gemeentes. Ouwehand: ‘De situatie bij Goofy is weer een voorbeeld van het falende beleid in de opvang van gedumpte gezelschapsdieren. De overheid moet hier haar verantwoordelijkheid nemen en landelijk beleid ontwikkelen’. De Partij voor de Dieren heeft daartoe een initiatiefnota in voorbereiding, waarin onder meer de zorgplicht van de overheid voor zwerfdieren wordt vastgelegd en beleid wordt ontwikkeld om impulsaankopen van gezelschapsdieren tegen te gaan. Zo wil de partij een verbod op de verkoop van dieren in tuincentra en op internet. Verder pleit Ouwehand voor het instellen van een heffing op de verkoop van dieren in dierenwinkels en door fokkers. Die heffing, vergelijkbaar met de verwijderingsbijdrage op witgoed, moet ten goede komen aan een Opvangfonds waaruit de kosten voor de opvang en herplaatsing van afgestane dieren kunnen worden gefinancierd.

Gerelateerd nieuws

Gerda: de glans is er wel van af

Den Haag, 11 maart 2010 - De Tweede Kamer heeft haar afkeuring over de met belastinggeld gefinancierde glossy Gerda verwoord ...

Lees verder

Kamer wil verbod op handel in bedreigde dieren op internet

Den Haag, 11 maart 2010 – Een ruime Kamermeerderheid schaarde zich vandaag achter het voorstel om het aanbieden van bedreigde...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief