Partij voor de Dieren maakt einde aan import kalfjes


'Transport van piepjonge kalfjes gaat gepaard met ernstig dierenleed'

26 september 2023

Dankzij een aangenomen voorstel van de Partij voor de Dieren moet er een einde worden gemaakt aan de transporten van kalfjes naar Nederland, onder andere uit Ierland. Zo'n reis kan soms wel 50 uur duren en is gruwelijk voor deze dieren. De kalfjes zijn amper twee weken oud en nog afhankelijk van melk, maar tijdens de reis kunnen ze niet goed drinken. Volgens wetenschappers zouden kalfjes tot een leeftijd van vijf weken sowieso niet op transport mogen. Deze dieren zijn nog te kwetsbaar en vatbaarder voor ziektes. Dit is een grote doorbraak in het aanpakken van dierenleed.

Een Kamermeerderheid steunt het voorstel van de Partij voor de Dieren en erkent hiermee dat de transporten met piepjonge kalfjes gepaard gaan met ernstig dierenleed en dat de import van kalfjes voor de vleeskalversector niet past binnen kringlooplandbouw of een dierwaardige veehouderij. Daarom moet de regering nu met een plan komen om te stoppen met de import van kalfjes.

Serieus dierenleed
De Partij voor de Dieren riep de minister al eerder op om in te grijpen in Kamervragen naar aanleiding van een onderzoek, uitgevoerd door dierenrechtenorganisaties, naar de transporten van piepjonge kalfjes uit Ierland naar kalvermesterijen in Nederland. Het leverde vreselijke beelden op van ernstige dierenmishandeling: kalfjes worden geschopt, geslagen met stokken en peddels en voortgesleept aan hun staart, oren en benen.

Duurzamere landbouw
Ondanks beloftes van de Nederlandse kalversector om langeafstandstransporten af te bouwen en om voor 2026 te stoppen met de import van kalveren uit Oost-Europa en Ierland, stijgt de import van Ierse kalfjes al een aantal jaar. Vijf kabinetten lang wordt er gezegd dat Nederland de duur van diertransporten wil beperken tot maximaal acht uur, maar er wordt nooit doorgepakt. Dat is voor de Partij voor de Dieren, en een meerderheid van de Tweede Kamer, niet acceptabel. Stoppen met de import van kalfjes is een belangrijke en makkelijke eerste stap in de richting van een duurzame kringlooplandbouw. Ongeveer de helft van de hier geslachte kalfjes komt uit het buitenland, terwijl meer dan 90 procent van het kalfsvlees weer verpakt de grens over gaat en Nederland met een stikstof- en mestprobleem blijven zitten. Dat is niet houdbaar.

Gerelateerd nieuws

PvdD-Congres: Lijsttrekker Esther Ouwehand treedt tijdelijk terug

De Partij voor de Dieren hield op zondag 24 september haar 37e partijcongres bij de Brabanthallen in ’s-Hertogenbosch. Er war...

Lees verder

Partij voor de Dieren doet aangifte bij ACM over hoge dierenartskosten

Op dierendag luidt de Partij voor de Dieren de noodklok over de snel stijgende dierenartskosten. Commerciële dierenartsketens...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief