Partij voor de Dieren houdt vinger aan de pols bij gevangen orka


24 juni 2010

Den Haag, 24 juni 2010 – Esther Ouwehand (Partij voor de Dieren) heeft Kamervragen gesteld over de verzwakte jonge orka die woensdagavond in de Waddenzee werd gevangen en in het Dolfinarium is ondergebracht. Het Kamerlid wil van de minister van LNV weten welke protocollen worden gevolgd voor de verzorging en de latere terugplaatsing in het wild.

Eerdere pogingen van boten van het ministerie van LNV om de orka terug te leiden naar open zee mislukten, omdat het dier hiervoor te zwak was. Daarop werd besloten de orka in het Dolfinarium op te vangen, zodat het aan kan sterken. Ouwehand wil graag meer informatie over de opvang van het dier en de stappen die daarin worden doorlopen. ‘Alles moet erop gericht zijn dat de orka weer terug kan keren naar zee. Om de kansen op een succesvolle terugplaatsing zo groot mogelijk te maken, is het bijvoorbeeld van belang dat het dier zo weinig mogelijk in contact komt met mensen. Dit zou zijn herstel niet bevorderen, en de terugkeer bemoeilijken’, aldus het Kamerlid. Ook wil de Partij voor de Dieren graag dat de oorzaken worden onderzocht voor de afdwaling van het dier naar de Waddenzee.

De Partij voor de Dieren is in principe geen voorstander van dolfinaria. ‘Orka’s en dolfijnen zijn niet geschikt voor een leven in gevangenschap’, stelt Ouwehand. ‘We zien liever dat dolfinaria gaan fungeren als opvangcentrum’.

Klik hier voor de Kamervragen

Gerelateerd nieuws

Opinieartikel: Laat Mark Rutte niet ontgroenen

Minder dan twee jaar geleden lanceerde Mark Rutte Groenrechts als het nieuwe profiel van de VVD. Sindsdien is er slechts sp...

Lees verder

Nederland moet Australië steunen in walvisproces tegen Japan

Den Haag, 24 juni 2010 – De Partij voor de Dieren roept de regering op openlijk steun te betuigen aan de aanklacht die Austra...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief