Partij voor de Dieren haalt Japanse Green­peace-actie­voerder naar Kamer


28 juni 2010

Den Haag, 28 juni 2010 - Op voorstel van Esther Ouwehand, Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Dieren, wordt de Japanse Greenpeace-actievoerder Junichi Sato uitgenodigd voor een ontmoeting met de Tweede Kamercommissie van LNV. Sato, die in eigen land is aangeklaagd nadat hij corruptie rondom de walvisjacht aantoonde, kan volgens Ouwehand de Kamer uit eigen ervaring informeren over de rol van Japan in de walvisjacht. De bijeenkomst vindt dinsdag 29 juni plaats om 17.00u in de Wittewaal van Stoetwegenzaal.

Japan beweert de walvissen om wetenschappelijke redenen te vangen, wat op dit moment de enige uitzondering is op het moratorium op de walvisjacht. Walvisvlees blijkt echter verkrijgbaar in Japanse supermarkten, wat doet vermoeden dat de jacht commercieel, en dus verboden, is. Greenpeace voert actie in Japan om het Japanse publiek te wijzen op het misbruik van overheidsgeld voor het in stand houden van de zieltogende walvisindustrie. De organisatie hoopt daarmee het draagvlak voor de walvisjacht onder de Japanse bevolking te ondermijnen. In het kader hiervan onderschepte de Japanse Greenpeace-actievoerder Junichi Sato met een tweede actievoerder een transport van gesmokkeld illegaal gevangen walvisvlees. Daarop werden niet de walvisjagers, maar de twee actievoerders voor de rechter gebracht. Begin deze maand eiste de aanklager een onvoorwaardelijke gevangenisstraf van anderhalf jaar tegen het tweetal. Bij de aanhouding en vervolging van de actievoerders zijn fundamentele rechten geschonden, aldus de Verenigde Naties. De organisatie oordeelde tevens dat burgers het recht hebben om corruptie te onderzoeken en misstanden binnen de overheid aan te kaarten.

De Partij voor de Dieren vindt de opstelling van de Japanse regering ten opzichte van de walvisjacht schokkend; niet alleen door de totale onverschilligheid ten opzichte van het vangstverbod, maar ook door de opstelling naar burgers die de misstanden aan de kaak willen stellen. Reden temeer voor Kamerlid Ouwehand om de Japanse activist een podium te geven in Nederland: 'De Kamer geeft keer op keer aan belang te hechten aan het beschermen van de walvis, maar echte actie blijft achterwege. Hopelijk zal de ontmoeting met Junichi Sato een nieuwe impuls geven aan de inzet voor de walvis in het parlement’. Ouwehand staat bekend als een gedreven pleitbezorger van de walvisbescherming en stelde hierover onder andere meerdere Kamervragen.

Het onderwerp is wederom actueel nadat het moratorium op de walvisvangst afgelopen week onder druk kwam te staan. Tijdens een bijeenkomst van de Internationale Walvisvaart Commissie (IWC) werd een compromisvoorstel besproken, dat inhield dat bepaalde landen - onder aanvoering van Japan - weer beperkt op walvissoorten zouden mogen jagen. De IWC wil het moratorium op de jacht het liefst in stand houden, maar stuit hierbij op teveel tegenstand. Met het tegenvoorstel hoopte de IWC de jacht beperkt te houden in aantal en soort, maar Nederland en andere EU-landen keerden zich tegen het voorstel dat het verbod op walvisjacht zou versoepelen.

Gerelateerd nieuws

Nederland moet Australië steunen in walvisproces tegen Japan

Den Haag, 24 juni 2010 – De Partij voor de Dieren roept de regering op openlijk steun te betuigen aan de aanklacht die Austra...

Lees verder

Onderzoek: ernstige welzijnsproblemen waterbuffels, herten en struisvogels in de veehouderij

Den Haag, 25 juni 2010- Onderzoek door de Universiteit van Wageningen toont aan dat het dierenwelzijn van waterbuffels, her...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief