Onderzoek Ipsos: Meer­derheid Neder­landers tegen mega­stallen


21 mei 2014

De meerderheid van de Nederlandse bevolking is tegen schaalvergroting in de landbouw. Dat blijkt uit een onderzoek van Ipsos in opdracht van de Partij voor de Dieren. Door schaalvergroting worden bedrijven steeds groter en worden megastallen gebouwd. De Partij voor de Dieren verzet zich al jaren tegen de bouw van varkensflats en kippentorens.

Bijna de helft van het budget van de Europese Unie gaat naar landbouwsubsidies. Het gemeenschappelijk landbouwbeleid van de Europese Unie heeft als primaire doel de productiviteit van de landbouw te doen toenemen. Veel Europese boeren en veehouders breiden in dat kader hun bedrijven uit en bouwen megastallen. Dit is niet alleen slecht voor dierenwelzijn, maar ook voor het milieu. De uitstoot van fijnstof neem toe, waardoor de natuur schade oploopt. Megabedrijven vormen bovendien een bron van infectieziekten. De Partij voor de Dieren wil de industrialisering van het platteland een halt toegeroepen.

Slechts 14 procent van de Nederlanders is voorstander van schaalvergroting in de landbouw; 57 procent is tegen. Er blijkt dus weinig steun te zijn voor deze dieronvriendelijke en milieubelastende vorm van landbouw.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren maakt tour met campagneveewagen

In het kader van de Europese verkiezingen maakt de Partij voor de Dieren een landelijke campagnetour met een omgebouwde veewa...

Lees verder

Partij voor de Dieren naar Brussel

De Partij voor de Dieren heeft een zetel in het Europees Parlement behaald. We hebben een nieuwe mijlpaal bereikt: de eerste ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief