Nieuw initi­atief biolo­gisch BTW vrij


25 augustus 2009

De consument gaat steeds bewuster om met de herkomst van zijn voedsel en kiest daarom steeds vaker voor biologisch. Maar de enorme prijsverschillen tussen biologische en gangbare producten houdt de consument tegen. Om milieuvervuiling in te perken en het dierenwelzijn te verbeteren zou de overheid biologische consumptie juist moeten stimuleren, maar serieuze stappen om dat te realiseren heeft zij nog niet genomen. De initiatiefnemers van de nieuw petitie ‘Bio BTW vrij’ hopen de overheid op andere gedachten te brengen.

De Partij voor de Dieren pleit in de Tweede Kamer voortdurend voor meer overheidssteun om de gangbare bio-industrie om te vormen tot een biologische sector. Biologische landbouw is namelijk veel beter voor het welzijn van dieren, veroorzaakt minder milieuvervuiling en het eten van biologische producten wordt door een aantal wetenschappers ook als gezonder beoordeeld.

Helaas zijn biologische producten vaak erg kostbaar, onder meer omdat de diervriendelijkere veehouderij gebukt gaat onder oneerlijke concurrentie. De producten uit de gangbare veehouderij zijn onethisch laag geprijsd in verhouding tot producten uit de biologische (-dynamische) sector.

Marianne Thieme: “De overheid moet niet alleen investeren in de omvorming van de gangbare veehouderij naar een biologische sector, ook moet zij de consument stimuleren bewuster te consumeren. Een eerste goede stap om dat te realiseren is door een BTW nultarief in te stellen voor biologische producten”. De petitie ‘Bio BTW Vrij’ is een mooi initiatief om de overheid hiervan te overtuigen. Daarnaast zal er een stevige heffing moeten komen op onduurzame producten om met de opbrengst daarvan de onduurzame landbouw af te remmen en de biologische landbouw een duw in de rug te geven. De vervuiler moet gaan betalen, ook in de landbouw.

Help mee biologische consumptie BTW vrij te maken en teken hier de petitie.

Gerelateerd nieuws

Eendenkooi Warmond op de vingers getikt na Kamervragen Partij voor de Dieren

Den Haag, 24 augustus 2009 – De beheerder van de eendenkooi Warmond in de gemeente Teylingen is door de minister op de vinger...

Lees verder

Maak van Schiphol de grootste zonnekracht centrale van ons land

Schiphol is op zoek naar een manier om de graslanden bij Schiphol gansvrij te maken, omdat ganzen een gevaar vormen voor de v...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief