Nederland over­treedt EU richtlijn veetrans­porten - Partij voor de Dieren eist 100% controle door dieren­artsen bij inladen


17 oktober 2007

Den Haag, 17 oktober 2007- De Partij voor de Dieren eist dat minister Verburg van Landbouw de Europese transportrichtlijn alsnog naar behoren uitvoert en verplicht dat bij elk transport van dieren een dierenarts aanwezig is bij het inladen. De Europese transportrichtlijn stelt dat een dierenarts een verklaring dient te ondertekenen dat de dieren gezond zijn en het transport volgens de regels is geladen. Nederland voldoet niet aan deze verplichting waardoor wantoestanden bij het transport met dieren eerder regel dan uitzondering zijn. Minister Verburg ontkent steevast dat zij deze verplichting dient in te voeren. Dat terwijl haar ministerie al meer dan een half jaar geleden een brief heeft ontvangen waarin de Europese Commissie expliciet aangeeft dat een 100% controle verplicht is.

Gisteravond werd op initiatief van de Partij voor de Dieren het tweede spoeddebat over veetransporten in een maand tijd gehouden. De transporteur die vorige maand in Duitsland werd aangehouden met een vrachtwagen vol bloedende varkens, had ook vorige week weer veel te veel varkens in een vrachtwagen tegen elkaar aangepropt. Marianne Thieme: “Het is onbegrijpelijk dat een transporteur in een maand tijd twee keer in de fout gaat en gewoon door kan blijven gaan met het mishandelen van dieren. Wij eisen dat de transporteur per direct zijn vergunning verliest en de vrachtwagens van het bedrijf aan de ketting worden gelegd. Nederland dient bovendien de transportrichtlijn naar behoren uit te voeren. Het is onaanvaardbaar dat de minister de sector het hand boven het hoofd blijft houden door genoegen te nemen met de branche protocollen.”

In het debat bleef de minister ontkennen dat zij de briefwisseling tussen de Europese Commissie en Animals Angels die via de Dierenbescherming naar buiten is gekomen kent. Terwijl deze briefwisseling al maanden geleden naar het ministerie is gestuurd. De minister wilde gisterenavond niet reageren op de aanhoudende vragen van Marianne Thieme om meer duidelijkheid, maar zegde wel toe schriftelijk te reageren als de briefwisseling was achterhaald. Om te voorkomen dat de minister het er bij laat zitten, stuurt Marianne Thieme vandaag een afschrift van de brieven naar de minister zodat zij alsnog moet reageren.

Morgen stemt de kamer over een motie van de Partij voor de Dieren waarin de 100% klepcontrole verplicht wordt gesteld. De sleutelrol tijdens de stemmingen ligt bij PvdA. Tijdens het vorige spoeddebat voorkwamen het CDA en de VVD met steun van de PvdA dat verscherpte controle zou worden ingevoerd. Volgens Marianne Thieme zou het onbestaanbaar zijn dat ook deze keer de PvdA genoegen zou nemen met de stelselmatige overtreding van de EU regels door minister Verburg.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief