Natuur­aan­kopers aan het werk in PvdD-natuur­ge­bieden in Daarle


25 augustus 2014

Ruim 30 natuuraankopers gingen afgelopen vrijdag aan de slag om de natuurgebieden van de Partij voor de Dieren in Daarle te onderhouden. In samenwerking met Landschap Overijssel organiseerde de partij een natuurwerkdag, waarop een deel van het achterstallig onderhoud werd aangepakt. Het kruidenrijk grasland werd gemaaid en gehooid en een poel is vrijgemaakt ter bevordering van de biodiversiteit.

De partij verwierf de natuurgebieden nadat zij in 2013 een ‘woudfunding-actie’ startte als protest tegen de bezuinigingen op en het verlies van natuur in Nederland. Staatsbosbeheer verkocht stukken natuur aan de hoogstbiedende via een veilinghuis als gevolg van de drastische natuurbezuinigingen die voormalig staatssecretaris Bleker doorvoerde. Met de hulp van duizenden mensen die zich betrokken voelen bij natuur en landschap wist de partij voldoende geld in te zamelen om drie gebieden vrij te kopen. Daarmee werd 10 hectare gered, al was de grote winst het besluit van de regering om de veiling van Staatsbosbeheer natuur stop te zetten.

Lieke Keller, directeur Partij voor de Dieren: “Mensen voelen zich betrokken bij natuur. Dat was al duidelijk toen duizenden mensen onze woudfunding-actie steunden. Het is geweldig om te zien dat deelnemers van de actie bereid zijn om de handen uit de mouwen te steken en er voor te zorgen dat de natuurgebieden in goede staat blijven.” Landschap Overijssel zorgde tijdens de natuurwerkdag voor goed gereedschap en de instructie en begeleiding van de vrijwilligers.

De Partij voor de Dieren kiest voor zo natuurlijk mogelijk beheer. Dat wil zeggen dat natuurlijke processen zo veel mogelijk hun eigen gang moeten kunnen gaan. Het natuurbeheer beperkt zich daarom tot het wegnemen van verstorende invloeden van buitenaf en naar buiten toe en het behoud van biodiversiteit. Tijdens de natuurwerkdag is hard gewerkt om één van de drie gebieden te herstellen. In de toekomst zal de partij vaker natuurwerkdagen organiseren om met vrijwilligers de gebieden te onderhouden.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Verpaupering van ons platteland. Mogelijk gemaakt door Rabobank, ING, CDA en VVD

Gepubliceerd in NRC Handelsblad, 19 augustus Onderzoeksbureau Alterra van Wageningen UR voorspelt dat de verpaupering van o...

Lees verder

Scholen bieden dierproefweigeraar geen alternatief

Uit onderzoek van PINK!, de jongerenorganisatie van de Partij voor de Dieren, is gebleken dat scholieren en studenten die bez...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief