Marianne Thieme op campagne bij St. Pietersberg Maas­tricht


1 maart 2007

Maastricht, 2 maart 2007 – Zondag 4 maart brengt een delegatie van de Partij voor de Dieren een werkbezoek aan de St Pietersberg in Maastricht. Het bestuur van ENCI-Stop verzorgt een rondleiding ter plaatse. Naast Marianne Thieme, fractievoorzitter van de PvdD in de Tweede Kamer, zal ook lijsttrekker voor de Provinciale Staten Frank Wassenberg aanwezig zijn.
Cementindustrie ENCI graaft hier naar mergel, waarbij zij de te winnen mergel uitdroogt. De grootschalige wateronttrekking zorgt voor uitdroging van het gebied. Bovendien wordt zo’n miljoen kubieke meter zuiver grondwater rechtstreeks in de Maas geloosd.
Als het aan het CDA en de VVD ligt mag de ENCI ook na 2010 doorgaan met afgraven.
De Partij voor de Dieren vindt dat de verdere afbraak van dit unieke landschap direct gestopt moet worden.

ENCI-Stop, een organisatie die strijdt voor het beëindigen van de activiteiten van de ENCI in de groeve, geeft de rondleiding door het bedreigde gebied. Deze zal leiden langs onder andere de Mergellandschapen en de groeve.
Om 13.00 wordt verzameld bij de parkeerplaats aan de Luikerweg op de St.Pietersberg, alwaar de wandeling start die ongeveer een kwartier duurt.
De wandeling leidt vanaf de parkeerplaats de berg op, langs de groeve en de prachtige kalkgraslanden tot wij na ongeveer 10 minuten (via Pieterpad) op de eindbestemming zijn van waar een geweldig overzicht is op de natuur en de groeve én waar ook het enige paartje Oehoes van Nederland broedt. De route leidt ook langs de kudde Mergellandschapen die de kalkgraslanden beheren. Op het hoogste punt (plateau) zal door lijsttrekker Wassenberg een streekpakket worden overhandigd aan Marianne Thieme.

Van het gangenstelsel in de Sint Pietersberg, waarvan oorspronkelijk 225 km was, is door toedoen van de ENCI nog maar 75 km over. Het is het leefgebied en de kraamkamer van beschermde vleermuizen. Op de 5 ha kalkgraslanden (van de in totaal 20 ha in Nederland) grazen mergellandschapen.Tot 2010 heeft de ENCI toestemming door te graven. Hierna moet er door de provincie een nieuwe vergunning uitgegeven worden. CDA- en VVD-gedeputeerden hebben al aangegeven hier geen bezwaar tegen te hebben. De andere partijen zijn tegen. Uit de milieu-effectrapportage is gebleken dat bij verdere dieptewinning een mogelijke milieuramp kan ontstaan.

Gerelateerd nieuws

Minister Van der Hoeven heeft spijt van vossenkraag

De Partij voor de Dieren heeft een reactie ontvangen van minister Van der Hoeven naar aanleiding van de brief waarin wij om o...

Lees verder

Reactie Moens op protestmails afschot damherten

“Gezien het grote aantal mailtjes dat ik mocht ontvangen over de damherten in de Amsterdamse waterleidingduinen, is het helaa...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief