Marianne Thieme: kinder­pardon biedt geen bescherming tegen uitzetting kinderen


25 juni 2014

Marianne Thieme heeft woensdag petities van kinderen in ontvangst genomen tijdens de manifestatie Eerlijk Kinderpardon Nu! in Den Haag. De Partij voor de Dieren vindt dat het Kinderpardon moet worden aangepast en steunt voorstellen in de Tweede Kamer die voorkomen dat kinderen die bescherming verdienen worden uitgezet. Helaas werden de voorstellen niet gesteund door een Kamermeerderheid. Bij teveel kinderen wordt een verblijfsvergunning afgewezen, omdat ze bijvoorbeeld niet altijd onder toezicht van de Rijksoverheid stonden of volgens de wet net te oud waren. “Het belang van het kind zou voorop moeten staan. Nu dreigen 600 kinderen die horen bij de Nederlandse samenleving alsnog te worden uitgezet ”aldus Thieme, die haar steun aan de kinderen uitsprak tijdens de manifestatie.

Rijkstoezicht
Er zijn zo’n 300 kinderen die buiten het Kinderpardon vallen omdat ze niet onder Rijkstoezicht in Nederland verbleven. Onder het Rijkstoezicht vallen slechts vijf organisaties. De kinderen die bij deze organisaties niet in beeld waren, waren wel bekend bij de gemeente waar ze woonden. Ook gingen ze naar school. Er is dus geen sprake van dat deze kinderen zich bewust hebben verstopt. De Partij voor de Dieren vindt dat de kinderen die in beeld zijn geweest bij de gemeente ook onder de regeling zouden moeten vallen en dat ingeschreven staan op een school ook als bewijs zou moeten worden gezien.

Leeftijd
Ook zijn er veel kinderen die net buiten het Kinderpardon vallen vanwege de leeftijdsgrens. De leeftijdsgrens voor het Kinderpardon is op 21 jaar gezet. Wat de Partij voor de Dieren betreft zou deze grens verhoogd kunnen worden naar bijvoorbeeld 25 jaar. Hierdoor vallen kinderen die nu net te oud zijn, maar wel door lange procedures zijn geworteld in Nederland, ook onder het Kinderpardon.

Criteria
De staatssecretaris van Veiligheid & Justitie heeft aangegeven zijn discretionaire bevoegdheid te gebruiken in gevallen die als schrijnend kunnen worden aangemerkt. Dit betekent dat hij individuele gevallen alsnog een verblijfsvergunning kan geven. De Partij voor de Dieren vindt dit geen geschikte oplossing. Het is namelijk niet transparant, niet te controleren en niet duidelijk wanneer er wel of niet alsnog een verblijfsvergunning wordt toegekend. Eerder heeft de Kinderombudsman ook al geconcludeerd dat de criteria én de uitvoering van de Kinderpardonregeling niet in lijn zijn met het VN-Kinderrechtenverdrag. Bij de behandeling van het Kinderpardon in de Tweede Kamer heeft de SP mede namens de Partij voor de Dieren gesproken.

Schrijnend
Marianne Thieme: “De bedoeling van het Kinderpardon was om tegemoet te komen aan de individuele belangen van kinderen. Dat is met dit Kinderpardon niet gelukt. Dat we kinderen die al lang hier wonen, naar school gaan en vrienden hebben wegsturen is ronduit schrijnend. Deze kinderen zouden ook onder het Kinderpardon moeten vallen.”

Gerelateerd nieuws

Motie PvdD aangenomen: Kamer kiest andere huisbankier

Op aandringen van de Partij voor de Dieren stopt de Tweede Kamer met bankieren bij Royal Bank of Scotland. Een motie van Esth...

Lees verder

PvdD: geen vliegveld bij Lelystad

De Partij voor de Dieren is fel tegen de plannen voor de aanleg van vliegveld Lelystad. “Waarom nog meer luchtvaart als we nu...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief