Marianne Thieme deelt ‘Groen­passen’ uit voor belas­ting­vrije biolo­gische bood­schappen in Den Haag


13 januari 2010

De petitie ‘Biologisch BTW-vrij’, gericht op een afschaffing van BTW op biologische producten, heeft inmiddels al bijna 100.000 ondertekenaars. In Den Haag wordt alvast een voorschot genomen op de politieke besluitvorming hieromtrent door het organiseren van ‘Groendag’: op vrijdag 15 januari zijn de biologische producten in drie Haagse Natuurwinkels belastingvrij. Marianne Thieme zal als eenmalig president van ‘Groenland’ het startschot geven en gratis ‘Groenpassen’ uitdelen. De Groenpassen zijn ontwikkeld door het Promotiebureau Biologische Speciaalzaken (PBS).

Met deze Groenpassen krijgt eenieder op deze dag 6% korting op levensmiddelen bij de drie Natuurwinkels in het centrum van Den Haag. Deze korting staat gelijk aan het bedrag van de BTW op de meeste voedingsmiddelen. Ook na 15 januari zijn Groenpassen verkrijgbaar: de pas is te koop voor €100 en geeft de consument vervolgens 6% korting op alle aankopen bij biologische speciaalzaken. Bij een uitgave van €33 of meer per week aan biologische producten is het gebruik van de pas winstgevend. De honderd euro’s die de consument neertelt, worden door de winkelier benut voor het investeren in duurzaamheid. Hiervan kan bijvoorbeeld een klimaatsparende koeling worden aangekocht, of een milieuvriendelijker transportsysteem. De pas is dus gunstig voor zowel de pashouder als het milieu.

Marianne Thieme heeft al eerder gepleit in de Tweede Kamer voor een afschaffing van BTW op biologische producten. De producten van biologische speciaalzaken belasten het milieu immers nauwelijks. Politiek succes is er vooralsnog niet, maar een proef met de Groenpassen van de biologische sector is succesvol gebleken. Het project loopt sinds september 2009 bij zes natuurvoedingswinkels. Winkelier Jan Peter Oosterloo van De Natuurwinkel in De Bilt zegt inmiddels al honderd klanten te hebben die boodschappen doen met de Groenpas. Met het geïnvesteerde geld heeft hij onder andere een bakfiets gekocht voor zijn leverancier, waarmee nu vrijwel dagelijks verse groenten van de nabijgelegen tuinderij naar de winkel worden gebracht. Deze investering is dus een winst voor het klimaat.

Vanaf 15 januari voegen drie winkels in Den Haag zich bij het Groenpasproject. In de loop van 2010 zal de Groenpas landelijk worden uitgerold met tientallen nieuwe winkels. Ook biologische restaurants kunnen deelnemen. Tijdens de ‘Groendag’ op 15 januari a.s. deelt Marianne Thieme tussen 10.00 en 11.00 uur Groenpassen uit bij de Natuurwinkel in de Torenstraat 140 in Den Haag. Ook rond de Natuurwinkels op de Theresiastraat 113 en Weimarstraat 153 worden de hele dag Groenpassen verspreid voor belastingvrije boodschappen.

Gerelateerd nieuws

Partij voor de Dieren roept Balkenende ter verantwoording voor geheime brief afzwakking natuurbeleid

De Partij voor de Dieren roept minister-president Balkenende naar de Kamer voor de briefwisseling die hij met EU-voorzitter B...

Lees verder

Marianne Thieme overhandigt petitie Q-koorts aan ministers Verburg en Klink

Den Haag, 13 januari 2010. Marianne Thieme heeft vanmiddag namens de Partij voor de Dieren en de ruim 44.000 ondertekenaars d...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief