Land­bouw­debat: alle lichten staan op Groen!


23 januari 2013

In hun bijdragen aan het debat over de landbouwbegroting van het ministerie van Economische Zaken hebben Marianne Thieme en Esther Ouwehand benadrukt dat de weg open ligt voor radicale vergroening van het landbouwbeleid.

Zowel Mark Rutte als Diederik Samsom, de politieke leiders van de coalitiepartijen, hebben zich in het recente verleden uitgelaten over de noodzaak tot verduurzaming en hun afschuw van de bio-industrie. Mark Rutte (in zijn rol als VVD fractievoorzitter in 2009): "Ik heb altijd grote moeite gehad met de bio-industrie, met dat stapelen van varkens op een mensonwaardige manier. Dierenwelzijn staat voor ons zeer hoog op de verlanglijst. Het is zeer belangrijk. U kunt daar altijd bij ons voor terecht".

En Diederik Samsom over zijn reden om de politiek in te gaan: “Wanneer ik tijdens mijn studententijd op de publieke tribune zat van de Tweede Kamer had ik regelmatig het idee: 'ik spring naar beneden, ik moet ingrijpen – van pure ergernis: nou doen ze er verdomme weer niets mee!”

Thieme en Ouwehand hielden staatssecretaris Dijksma voor dat er vele kansen voor open doel liggen om het natuurbeleid en de veehouderij op een duurzame en diervriendelijke wijze om te vormen en toekomstbestendig te maken.

De idealen die de staatssecretaris op jonge leeftijd motiveerden om de politiek in te gaan, hadden hun wortels in het niet accepteren dat de belangen van de gevestigde orde per definitie leidend zijn.

Thieme en Ouwehand riepen de staatssecretaris tijdens hun uur spreektijd op om haar idealen nu te verwezenlijken, omdat alle lichten op Groen staan voor maatregelen voor een dier- en natuurvriendelijker Nederland, na het afbraakbeleid van staatssecretaris Bleker.
De staatssecretaris beantwoordt morgen de gestelde vragen.

Lees hier de bijdrage van Marianne Thieme

Lees hier de bijdrage van Esther Ouwehand

Gerelateerd nieuws

Onnodig lijden van dieren in Oostvaardersplassen onacceptabel

De Partij voor de Dieren voert al jaren actie voor betere omstandigheden voor de dieren in de Oostvaardersplassen. Zo stri...

Lees verder

Doorbraak voor de bij!

Staatssecretaris Dijksma moet zich gaan inzetten voor een Europees moratorium op de giftige bestrijdingsmiddelen neonicotinoï...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief