Klimaatfilm Meat the Truth 12 november te zien in Maas­tricht


10 november 2008

Op 12 november wordt in filmhuis ‘Lumière’ in Maastricht de Nederlandse klimaatfilm Meat the Truth vertoond, gemaakt door de Nicolaas G. Pierson Foundation (het wetenschappelijke bureau van de Partij voor de Dieren). De film laat het verband zien tussen de veehouderij en de klimaatverandering. Na de vertoning zal een panel met elkaar in discussie gaan over de film. Het panel bestaat uit Karen Soeters, directeur van het wetenschappelijk bureau van Partij voor de Dieren, Frank Wassenberg, Limburgs Statenlid van de Partij voor de Dieren en prof. dr. Luc Soete, directeur van het economische onderzoekscentrum UNU-MERIT en hoogleraar aan de Universiteit van Maastricht. Vragen of kritische opmerkingen vanuit het publiek zijn deze avond welkom.

Uit cijfers van de Verenigde Naties blijkt dat 18 procent van de broeikasgassen wordt uitgestoten door de veehouderij. Auto’s, trucks, treinen, boten en vliegtuigen, die vaak worden gezien als de belangrijkste veroorzakers van de opwarming van de aarde zijn verantwoordelijk voor ‘slechts’ 13 procent van de broeikasgasuitstoot.

Meat the Truth werd voor het eerst vertoond op dag dat Al Gore de Nobelprijs voor de Vrede in ontvangst nam voor An Inconvenient Truth, zíjn klimaatfilm. Gore plaatste met zijn film het probleem van de klimaatverandering wereldwijd op de politieke en maatschappelijke agenda, maar liet de rol van de veehouderij onbesproken. De Nicolaas G. Pierson Foundation besloot het publiek alsnog te informeren over de gevolgen van vleesconsumptie voor het klimaat. Die zijn dusdanig dat een vegetariër in een Hummer ‘beter’ is voor het milieu dan een vleeseter in een Toyota Prius.

De veehouderij zorgt voor massale uitstoot van drie belangrijke broeikasgassen: CO2, methaan en lachgas. Zo stoot een Nederlandse koe jaarlijks bijvoorbeeld net zoveel broeikasgas uit als een auto die 70.000 kilometer rijdt. Ook het feit dat regenwouden massaal worden gekapt voor de teelt van soja – een belangrijk ingrediënt van krachtvoer voor vee- draagt bij aan het broeikaseffect. De makers van Meat the Truth hebben in de film de relevante wetenschappelijke rapporten op dit terrein bijeengebracht en uiteengezet voor een breed publiek.

De documentaire wordt de komende periode op verschillende plekken in Nederland vertoond in filmhuizen en bioscopen. Ook in het buitenland bestaat veel interesse voor Meat the Truth. Er is een internationale versie gemaakt en er zijn premières gepland in o.a. Londen, New York, Sydney, Brussel, Madrid, Beijing, Sao Paulo en Dresden.

De film begint op 12 november om 19.30 u en duurt tot 20.45 u. Tot 21.30 u vindt aansluitend een discussie met de panelleden plaats en is er gelegenheid voor het publiek tot het stellen van vragen. De entree bedraagt 4 euro en u kunt vooraf kaarten reserveren via (043) – 3214080 of via de website van Lumière. Het adres van Lumière is Bogaardenstraat 40 b, Maastricht.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Duurzame energie uit mest is schijnoplossing

Gepubliceerd in het Agrarisch Dagblad 8 november 2008 Het zijn tijden van crisis. De wereld warmt op, heeft honger en verlie...

Lees verder

Kamervragen over soldaten in Uruzgan die eigen hond doodschieten

Den Haag, 12 november 2008 - De Partij voor de Dieren heeft schriftelijke vragen gesteld aan de minister van Defensie over he...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief