Kinder­boer­derij De Werf laat zien dat het ook anders kan


23 augustus 2010

Op vrijdag 20 augustus heeft Marianne Thieme een bezoek gebracht aan kinderboerderij de Werf in Amsterdam. De kinderboerderij wilde Marianne graag laten zien dat het houden van dieren ook anders kan. Deze kinderboerderij heeft namelijk, in tegenstelling tot de meeste kinderboerderijen, geen fokbeleid. In het voorjaar willen kinderboerderijen zo veel mogelijk jonge dieren hebben, die vervolgens veelal naar het slachthuis afgevoerd worden omdat er geen plek meer voor ze op de boerderij is. Met name treft dit lot de mannelijke jonge dieren (zoals bokjes, stiertjes en haantjes). Kinderboerderij de Werf is van mening dat kinderen net zo veel plezier hebben van volwassen dieren als van jonge dieren. Daarom hebben ze geen fokbeleid. Ook worden de konijnen en cavia’s in groepen gehouden en mogen de kinderen de konijnen niet zomaar oppakken.

Voor kinderboerderijen bestaat geen specifieke regelgeving, zodat iedere beheerder naar eigen inzicht mag bepalen welke dieren hij wil houden en fokken, hoe hij die dieren wil huisvesten en of ze gelegenheid krijgen zich terug te trekken. Maar al te vaak komt het voor dat dieren op kinderboerderijen worden mishandeld of op andere manieren in hun welzijn worden aangetast, waar bezoekers in direct contact kunnen komen met de dieren. Ook worden de dieren vaak onder slechte omstandigheden gehouden, zoals konijnenflats waar dieren alleen in een krap hokje zitten, terwijl ze veel behoefte aan sociaal contact hebben.

Marianne Thieme is blij om te zien dat het ook anders kan: “Het is onzinnig dat er elk voorjaar zo veel jonge dieren geboren worden die later naar de slachterij worden gebracht. Dergelijke kinderboerderijen denken onterecht dat ze alleen met pasgeboren dieren bezoekers kunnen trekken. Kinderboerderij de Werf laat met haar mooie bezoekersaantallen zien dat zij genoeg te bieden heeft om kinderen op een plezierige wijze in contact te laten komen met dieren.”De Partij voor de Dieren bepleit voor het drastisch beperken van het fokbeleid.

Klik hier voor Kamervragen over dit onderwerp en de reactie van de minister.

Gerelateerd nieuws

Informateur Opstelten negeert Eerste Kamer

Volgens Niko Koffeman moet informateur Opstelten gesprekken voeren met de fractievoorzitters van de Eerste Kamer. Dat zei d...

Lees verder

Marianne Thieme in belpanel voor Actie Pakistan

Marianne Thieme heeft vanochtend deelgenomen aan het belpanel van de Actie 555 voor Pakistan. De Actiedag voor Pakistan is ...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief