Kamer­vragen over poli­tie­op­treden zware dieren­mis­han­deling en verbod zwanen­driften


13 juli 2015

Marianne Thieme en Eric Smaling roepen het kabinet op om per direct het gebrekkige toezicht en handhaving bij zwanendriften aan te pakken en te zorgen dat melders van deze ernstige vorm van dierenmishandeling beschermd worden. Dit naar aanleiding van de uitzending van EenVandaag van 11 juli jl., waaruit blijkt dat de politie nauwelijks handhavend optreed tegen zwanendriften en niet af komt op meldingen van verontruste burgers. In plaats daarvan moeten juist de melders van dierenmishandeling zich verantwoorden en lopen zij het risico strafrechtelijk vervolgd te worden.

Marianne Thieme en Eric Smaling willen ook van de staatssecretaris weten wanneer zij het zwanendriften gaat verbieden. Marianne Thieme drong tijdens het debat over dierenwelzijn op 23 juni jl. al aan om onmiddellijk te komen met een totaalverbod op zwanendriften. De staatssecretaris onderzoekt op dit moment de mogelijkheden voor een verbod. Marianne Thieme en Eric Smaling roepen de staatssecretaris op het voorstel voor een verbod op zwanendriften zo spoedig mogelijk naar de Kamer te sturen.

Marianne Thieme: “De zwanendrifters halen grote aantallen wilde zwanen uit de natuur. Zij schuwen daarbij geen geweld tegen dieren en mensen. De politie dient deze dierenbeulen op te pakken en de melders van de dierenmishandeling te beschermen.”

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief