Kamer­vragen over Facebook-expe­riment


2 juli 2014

Naar aanleiding van een Facebook-experiment over beïnvloeding van de gemoedstoestand van gebruikers heeft Marianne Thieme woensdag Kamervragen gesteld. Facebook testte onder 689.000 duizend Facebook-gebruikers of het de gemoedstoestand kan beïnvloeden door bepaalde berichten wel of niet te laten zien. De Partij voor de Dieren wil dat de privacy van Facebook-gebruikers, onder wie veel minderjarigen, wordt beschermd en dat social mediadiensten expliciet toestemming vragen aan gebruikers als ze van plan zijn dergelijke experimenten te doen.

Thieme: “Social media en zoekmachines hebben steeds meer invloed op ons gedrag en op de publieke opinie. Beïnvloeding mag, maar het moet duidelijk zijn waar de grens ligt en aanbieders moeten open zijn over gedragssturing.” Ze pleit ervoor dat social mediadiensten en zoekmachines openbaar maken op basis waarvan ze tijdlijnberichten en zoekresultaten selecteren.

Minderjarigen
Naast de bezwaren tegen het Facebook-experiment uit de Partij voor de Dieren zorgen over de privacy van Facebookers, waaronder veel minderjarige gebruikers. Uit gegevens van het College Bescherming Persoonsgegevens (CBP) blijkt dat Facebook telefoonnummers en adressen van gebruikers doorgeeft aan deurwaarders, banken, gerechtelijke instanties en reclamemakers; ongeacht of profielen openbaar of afgeschermd zijn. “Voor veel gebruikers is niet te overzien wat Facebook allemaal met hun gegevens doet, zelfs niet als ze de voorwaarden hebben gelezen. Dat is onwenselijk en als het om gegevens van minderjarigen gaat zelfs in strijd met privacywetgeving,” aldus Marianne Thieme. Het Kamerlid wil de garantie dat Facebook geen gegevens van minderjarigen verwerkt zonder uitdrukkelijke toestemming van ouders of voogd.

Gerelateerd nieuws

Opinie: Waarom de jacht het daglicht niet kan verdragen

Op 1 juli begint de lafste vorm van grofwildjacht die denkbaar is: de biggenjacht op wilde zwijnen Tijdens de zoogperiode va...

Lees verder

Welkomstpakket met foie gras valt slecht bij Europarlementariërs

Een welkomstgeschenk met foie gras dat Europarlementariërs deze week kregen bij hun eerste bezoek aan Straatsburg is slecht g...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief