Kamer tegen extra maat­re­gelen Oost­vaar­ders­plassen van Partij voor de Dieren


24 maart 2010

Den Haag, 24 maart 2010 - De moties van de Partij voor de Dieren over het verbeteren van de omstandigheden in de Oostvaardersplassen hebben gisteren niet kunnen rekenen op een Kamermeerderheid. In de moties werd onder meer geëist dat er voldoende personeel in het gebied aanwezig is om de dieren regelmatig te inspecteren en verzwakte dieren te euthanaseren. Een motie van het CDA, waarin gepleit wordt voor beheerjacht en bijvoeren, werd wel aangenomen. De Partij voor de Dieren betreurt dit besluit, omdat zowel bijvoeren als preventieve aantalregulatie de problemen alleen maar groter zal maken.

De Partij voor de Dieren kreeg in de Tweede Kamer niet genoeg steun voor het verzoek aan de minister om te zorgen voor meer beschutting in het gebied, iets wat onderdeel is van de afspraken voor het beheer van de Oostvaardersplassen. Beschutting behoedt de dieren tijdens de winter voor al te sterke afkoeling en energieverlies. Saillant detail is dat juist CDA en VVD eerdere plannen voor het creëren van beschutting hebben tegengehouden. Ook nu steunden zij de motie van de Partij voor de Dieren niet.

Ook sneuvelde de motie om gebieden te kunnen sluiten als dat nodig is ten behoeve van de inspecties van Staatsbosbeheer, zodat dieren tijdig geëuthanaseerd kunnen worden en niet onnodig lijden. De Partij voor de Dieren diende deze motie in omdat het werk van Staatsbosbeheer eerder gehinderd werd door de aanwezigheid van schaatsers in het gebied, waardoor verzwakte dieren niet bereikt konden worden. Verburg weigerde hierop actie te ondernemen. ‘Het zou echter zonde zijn om de gebieden in strenge winters te sluiten. In dat prachtige natuurgebied willen mensen namelijk ook graag schaatsen’, aldus de minister.

Esther Ouwehand heeft een stemverklaring afgegeven over de motie tot bijvoeren van het CDA om de Kamer duidelijk te maken dat dit alleen maar zal leiden tot meer dierenleed. Ouwehand: ‘Bijvoeren lijkt diervriendelijk, maar is het niet. Het creëert onrust in de kudde en het voer komt niet bij de zwakkere dieren terecht. Daarbij zorgt het ervoor dat het aantal dieren alleen maar toeneemt, waardoor er volgend jaar meer gejaagd zal worden.’ Preventieve aantalregulatie heeft volgens haar hetzelfde effect. ‘De dieren komen van de regen in de drup’. Met de lente in aantocht dient het jonge groene gras zich daarbij al weer aan en de eerste jonge dieren zijn inmiddels geboren in de Oostvaardersplassen. Het kabinet besluit vrijdag over de uitvoering van de motie van het CDA.

Klik hier voor de stemverklaring van Esther Ouwehand
Klik hier voor de motie over het sluiten van gebieden waar afschot moeilijk is
Klik hier voor de motie over het opvolgen van het advies van ICMO ten aanzien van beschutting

Gerelateerd nieuws

Minister Verburg gunt varkens geen ruimte

Den Haag, 24 maart 2010 - De Partij voor de dieren is verbaasd over het besluit van demissionair minister Verburg om de wel...

Lees verder

Opinie: Verkiezingscadeautje CDA opnieuw dode mus voor boeren

Het CDA verliest de gunst van de agrarische kiezer, zo bleek de laatste weken. De uitslag van de gemeenteraadsverkiezingen lo...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief