Jacht en jaar­lijkse sluiting Kroon­domein is niet te recht­vaar­digen


15 september 2010

De jacht en de jaarlijkse sluiting van het Kroondomein voor het publiek is volgens Eerste Kamerlid Niko Koffeman niet te billijken. Dit schrijft de senator in het opinieartikel ‘Vreemdelingenhaat hoort niet thuis in het Kroondomein’. Vanaf vandaag is het Kroondomein tot 25 december niet meer toegankelijk voor het publiek, terwijl de burger wel voor een deel van de kosten opdraait.

De Partij voor de Dieren verzet zich al jaren tegen de Koninklijke jacht en de subsidiëring ervan door de Nederlandse Staat. Feitelijk mag er namelijk niet gejaagd worden in het gebied (niet te verwarren met niet geschoten). Dat mag immers maar op 5 soorten. Overige beschermde en niet-bejaagbare dieren, mogen hooguit bij uitzondering worden bejaagd, bijvoorbeeld bij wijze van schadebestrijding of uit overwegingen van volksgezondheid. Het is moeilijk in te zien waarom er nog gebruik gemaakt zou worden van het 'genot van de jacht', en het Koninklijk jachtdepartement uit publieke middelen zou moeten worden gefinancierd.
Daarnaast gaf minister Verburg afgelopen zomer toestemming om alle damherten en moeflons in het Kroondomein af te schieten, omdat zij als exotische dieren niet in het gebied gewenst zijn. Bij deze vreemdelingenhaat kunnen ook vraagtekens gezet worden. Deze dieren komen immers al zo lang in Nederland voor, dat zij bijna als inheemse diersoort aangemerkt kunnen worden.

Koffeman stelt in het opinieartikel de geldstroom aan het jachtdepartement aan de kaak. Als saillant detail merkt hij op dat het gebied openstellingsubsidie ontvangt, terwijl het gebied meer dan 100 dagen per jaar gesloten is voor het publiek. Volgens Koffeman is het goed dat de discussie over het Kroondomein weer is losgebroken, vooral omdat achter de schermen gewerkt wordt aan het opnieuw mogelijk maken van de drijf- en drukjacht die in 2001 nog door het Hof zelf bestempeld werd als ‘ineffectief’.

‘Het wordt tijd dat de burgers hun recht om jaarrond te wandelen en te fietsen in het Kroondomein opeisen en daarin meenemen dat moeflons en damherten niet op grond van hun afkomst gedood zouden mogen worden’, aldus het Eerste Kamerlid.

Lees hier het opinieartikel.

Gerelateerd nieuws

Verbod verloten van dieren moet strenger worden gehandhaafd

De Partij voor de Dieren heeft Kamervragen gesteld over de handhaving van het verbod op het verloten van dieren. Aanleiding...

Lees verder

Opinie: Vreemdelingenhaat hoort niet thuis in het Kroondomein

Het Kroondomein Het Loo is vanaf deze week tot kerst gesloten voor het publiek. In de gemeenteraad van Apeldoorn is daarove...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief