In de schaduw van de Q-koorts: bijna alle geiten worden onver­doofd ritueel geslacht


16 december 2009

Vrijwel alle schapen en geiten in Nederland worden onverdoofd ritueel geslacht. In antwoord op Kamervragen van Marianne Thieme, liet minister Verburg blijken geen idee te hebben van de aantallen dieren die in Nederlandse slachthuizen deze gruweldood sterven. Pas in de loop van 2010 zal daar voor het eerst een registratie van komen. Bijna een derde van alle slachthuizen mag onbedwelmd ritueel slachten, wat ook op grote schaal gebeurt omdat de slachters het vlees zo én halal of kosjer én in het reguliere circuit kunnen aanbieden al naargelang de vraag.

Dat betekent dat heel veel consumenten vlees eten dat afkomstig is van deze barbaarse praktijken, zonder het zelf te (kunnen) weten. Keuzevrijheid voor de consument, waar minister Verburg steeds op wijst, blijkt een fabeltje. Dieren worden op grote schaal bij volle bewustzijn de strot doorgesneden, zonder dat de toezichthouders weten op welke schaal dat precies is.

De Partij voor de Dieren heeft een initiatiefwet ingediend om het onverdoofd ritueel slachten te verbieden en is verheugd dat België het goede voorbeeld lijkt te gaan geven, nadat de Belgische bevolking geschokt reageerde op undercoverbeelden van Gaia.

(let op: schokkende beelden!)

Juist bij de komende massale doding van gezonde drachtige geiten, is het van belang dat minister Verburg haar toezegging gestand doet dat geen van die dieren onbedwelmd ritueel geslacht zal worden. We hebben daarom een meldpunt voor misstanden op dit gebied ingericht qkoorts@partijvoordedieren.nl. Ook zijn we op zoek naar undercoverbeelden die in Nederland gemaakt zijn van rituele slachtingen.

Laten we er samen voor zorgen dat deze vorm van ernstige dierenmishandeling snel tot het verleden zal behoren, zoals ook de Koninklijke Nederlandse Maatschappij voor Diergeneeskunde bepleit.

Klik hier voor de Kamervragen en de antwoorden van minister Verburg.
Klik hier voor de Kamervragen die Marianne Thieme vandaag stelde over verbod op rituele slacht in België.

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief