Héle Kamer wil Europees import- en handels­verbod voor ijsbeer­vachten


13 maart 2013

De regering moet zich in Europa inzetten voor een Europees import- en handelsverbod op ijsbeerproducten. De motie van de Partij voor de Dieren die hierom vraagt, heeft gisteren Kamerbrede steun gekregen.

De ijsberenpopulatie zal bij ongewijzigd klimaatbeleid met maar liefst tweederde zijn afgenomen in 2050. Het aantal neemt in de eerste plaats af door het smelten van de ijskappen. Door de klimaatverandering wordt het leefgebied van de ijsberen steeds kleiner. Juist omdat hun aantal afneemt, levert een ijsberenhuid steeds meer op en wordt de handel aantrekkelijker voor commerciële jagers.

Vorige week was er op de CITES-top een stemming over het voorstel van de Verenigde Staten om de ijsbeer de allerhoogste beschermingsstatus te geven. De lidstaten van de Europese Unie hebben toen gezamenlijk besloten het voorstel niet te steunen. De Europese Unie is met een aandeel van 65% de grootste importeur van ijsbeerproducten.

Marianne Thieme: “Het is beschamend dat de Europese Unie een internationaal import- en handelsverbod heeft geblokkeerd. Nederland dient nu, dankzij onze aangenomen motie, binnen de Europese Unie de druk op te voeren om zo spoedig mogelijk een Europees import- en handelsverbod voor ijsbeerproducten in te stellen”.

Gerelateerd nieuws

Aanpak onnodige verlichting kantoren en winkels door motie PvdD

De regering moet energieverspilling tegengaan door het ’s avonds en ’s nachts aanlaten van verlichting in lege kantoor- en...

Lees verder

Voedselfraude maakt strikte handhaving urgent en noodzakelijk

Vandaag is er in de Tweede Kamer met minister Schippers van VWS en staatssecretaris Dijksma van EZ gesproken over de grootsch...

Lees verder

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief