Groeiende kritiek op Ring Zuid Groningen


24 november 2014

Naar aanleiding van de hoorzitting over gezondheidsrisico’s door snelwegen maken nu ook de Tweede Kamerfracties van GroenLinks, D66 en de PvdA zich zorgen over de plannen voor snelweg Ring Zuid in Groningen. Tijdens het notaoverleg MIRT (meerjarenprogramma Infrastructuur, Ruimte en Transport) stelden Kamerleden zich na vragen van Esther Ouwehand kritisch op ten opzichte van plannen een snelweg aan te leggen dichtbij scholen en kinderdagverblijven, zoals in Groningen dreigt te gebeuren. Uitlaatgassen van snelwegen en drukke wegen in de stad hebben ernstige gevolgen voor de gezondheid van vooral kinderen, zo bleek vorige week uit de hoorzitting die de Partij voor de Dieren had georganiseerd. Ouwehand fietste vrijdag langs de route van de snelweg om met eigen ogen te zien dat die veel te dicht bij scholen komt te liggen.

De zorgen van burgers en wetenschappers over de gevolgen van het huidige plan voor de Ring Zuid zijn tot nu toe goeddeels genegeerd. In Groningen-stad wil het college van B&W (VVD, GroenLinks, D66 en PvdA) de plannen doorzetten en ook Gedeputeerde Staten van de provincie Groningen (VVD, D66, PvdA en ChristenUnie) slaan de waarschuwingen voor ernstige gezondheidsschade bij kinderen in de wind. Door de overtuigende uiteenzettingen van experts tijdens de hoorzitting slaat nu landelijk twijfel toe bij dezelfde partijen. Esther Ouwehand pleitte tijdens het notaoverleg voor strengere regels om omwonenden en kinderen te beschermen: “Nieuwe wetenschappelijk inzichten blijken in strijd met het beleid van de regering. We kunnen niet doorgaan met negeren van waarschuwingen van artsen en wetenschappers en snelwegen aan blijven leggen in de buurt van scholen.”

Het Longfonds en kinderartsen waarschuwen dat kinderen door uitlaatgassen ernstige longziekten kunnen oplopen. Kinderen op scholen in de buurt van snelwegen ademen een hoeveelheid vuile lucht in die gelijk staat aan het passief meeroken van 17 sigaretten per dag. Uit meerdere studies over de hele wereld blijkt dat het inademen van uitlaatgassen blijvende gevolgen heeft, met name voor jonge kinderen. Snelwegen en drukke wegen in de stad zijn het meest schadelijk voor ongeboren kinderen en kinderen tot zes jaar, omdat hun organen nog in ontwikkeling zijn. Kinderen die dichtbij drukke wegen wonen hebben vaker een verminderde ontwikkeling en meer kans op autisme. Vijftien procent van de gevallen van astma bij kinderen komt door luchtvervuiling. Esther Ouwehand voerde vrijdag actie in Groningen, met schoolkinderen en omwonenden. Ze bezocht één van de scholen, ging in gesprek met omwonenden en liet zich informeren over het verdwijnen van kostbaar groen zoals de bomen aan de Maaslaan. Ouwehand: "Zestien scholen en acht kinderdagverblijven in Groningen dreigen de nieuwe Ring Zuid voor de deur te krijgen. De volksvertegenwoordiging heeft als taak het beleid van de regering te controleren. We weten dat het plan voor Ring Zuid onverantwoorde risico's met zich meebrengt voor de gezondheid van kinderen. Goed dat een groeiend aantal partijen in de Kamer nu zegt: dit kan zo niet.”

Blijf op de hoogte van het laatste landelijke nieuws

    Abonneer op de nieuwsbrief